Εξεταστική: Απορρίφθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για άρση του απορρήτου
Ανανεώθηκε:
Δημοσιεύθηκε στις 13:03
Με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε η εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, Θεόδωρου Δραβίλα στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.
Διαδικαστικά ζητήματα καθώς και το θέμα του απορρήτου τέθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να το επικαλούνται οι μάρτυρες, καθώς δεν αντιτάσσεται στην εξεταστική επιτροπή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση να ζητηθεί η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, αλλά και να ληφθεί απόφαση να υποβληθεί αίτημα στον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο κ. Δραβίλας απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για την επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία κατά την άποψη του ήταν νόμιμη από τη στιγμή που υπήρξε συλλογή υπογραφών.
Φέρεται ακόμη να είπε πως επί ημερών του η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τους κ.κ. Σαγιά και Πιτσιόρλα. Παραδέχθηκε ωστόσο, κατά πληροφορίες ότι παρακολουθούνταν ο ξένος επενδυτής της Ζακύνθου.
Σε ότι αφορά στη δική του θητεία, φέρεται να είπε ότι ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο μόνο για τα αποτελέσματα της έρευνας εφόσον προέκυπτε κάτι
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο νόμο κι ότι ο ίδιος θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό αν όχι πριν, αμέσως μετά την παρακολούθηση βουλευτών -ευρωβουλευτών.
Ο κ. Δραβίλας φέρεται ακόμη, να είπε ότι η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος η τυχαία. Κατά άλλες πληροφορίες, είπε ότι η καταστροφή υλικού είναι τυπική διαδικασία που προβλέπεται και συνέβαινε και επί ημερών του, ενώ όπως φέρεται να απάντησε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που τηρούνται αρχεία και μετά καταστρέφονται είναι 3 μήνες και στην Ελλάδα 6 έως 9 μήνες.