Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Ερντογάν: Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια
Ανανεώθηκε:
Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις «εξωφερικές» απειλές κατά τις Ελλάδας, στις κοινές δηλώσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν και τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αναφέροντας ότι αποτελούν ξεκάθαρη απειλή για εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Παραλληλα, ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις και οι απειλές από πλευράς Άγκυρας είναι «εξωφρενικές», ενώ αναφέρθηκε στη δημοσίευση χαρτών που παρουσιάζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος και στις παραβιάσεις του εναέριου εθνικού χώρου από την Τουρκία.
«Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη», είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατριν Κολονά.
«Σχεδόν σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όπως «δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”, ενώ ακόμη και σήμερα επαναλήφθηκε η απειλή ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα και να εισβάλουν στα νησιά», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Όπως διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας, η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και κατέστησε σαφές πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές.
«Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες».
«Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξίσου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από το παραλήρημα, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες, και είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους τη στήριξη στα αυτονόητα.
«Καθοριστικός ο ρόλος της Γαλλίας στην Ελληνική Ιστορία»
Εξάλλου ο κ. Δένδιας κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών με τη Γαλλίδα ομόλογό του, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες σήμερα έχουν τη στενότερη σχέση που είχαν ποτέ η οποία βασίζεται στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες:
«Όπως είναι γνωστό η Γαλλία έχει παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Ήταν μία από τις χώρες που βοήθησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
»Όλα τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν για τον Ναύαρχο de Rigny και μαθαίνουν για τον Στρατάρχη Maison. Αλλά βεβαίως, η σχέση μας εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε μία διαχρονική φιλία βασισμένη στις ίδιες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
»Σήμερα έχουμε, νομίζω, τη στενότερη σχέση που είχαμε ποτέ, βασισμένη στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει εδώ και λίγους μήνες.
»Απόδειξη αυτής της πολύ στενής σχέσης, είναι η δεύτερη συνάντησή μας μέσα σε ένα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.
»Θα μου επιτρέψεις να σου δώσω ένα μικρό δώρο. Είναι η επιστολή, την οποία ο Γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών de La Ferronays έστειλε στον Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, ορίζοντας τον πρώτο Γάλλο Πρόξενο στο νέο Ελληνικό Κράτος.
»Νομίζω ότι είναι κάτι συμβολικό, και θα ήθελα να υπάρχει στο γραφείο του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών» κατέληξε ο κ. Δένδιας ευχαριστώντας θερμά την Γαλλίδα ομόλογό του.
Μητσοτάκης με Κολονά: Η Τουρκία υπονομεύει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή
Νωρίτερα, για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόνα, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.
O κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κα Κολόνα, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάγησαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, με αιχμή την ενεργειακή κρίση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην κα Κολόνα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.