ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους «μετανάστες της νησίδας» ο Νότης Μηταράκης

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους «μετανάστες της νησίδας» ο Νότης Μηταράκης
«Διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει» υποστηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης INTIME/ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «ιστορία των μεταναστών της νησίδας» θα απευθυνθεί ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μετά τις σημαντικές ανακολουθίες που ανέκυψαν -όπως είπε- στην υπόθεση του Έβρου.

«Η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην υπόθεση θα σημειώσω, όπως προκύπτει από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, σημαντικές ανακολουθίες που προκύπτουν στην "ιστορία των μεταναστών της νησίδας", είπε και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου οι 38 έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο από την νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από Βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι και σε αυτό οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην Ελληνική όχθη.

«Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλα λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά "φοβήθηκαν να περάσουν" ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος. Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Η μια αδελφή (AIWA 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαρεία άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα. Τί ξέρουμε: Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.α.», είπε και δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδος, είπε ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κυκλώματα λαθροδιακινητών, «καθώς η Τουρκία δεν ελέγχει, από επιλογή προφανώς, τα δυτικά της σύνορα, κατά παράβαση και του διεθνούς δικαίου, και της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

Τα κυκλώματα -σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου- προσπαθούν να παρακάμψουν την νόμιμη φύλαξη των συνόρων με δύο τρόπους: πρώτον, με την χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία και δεύτερον, «με την εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου, την πρακτική δηλαδή της "ως δια μαγείας" εμφάνισης μεταναστών, σε ακατοίκητες νησίδες του Έβρου, αποτέλεσμα διαρκών αλλαγών στην ροή του ποταμού».

Ο κ. Μηταράκης είπε πως θα κλείσει η δομή του Ελαιώνα και επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς μείωσε ουσιαστικά τις ροές και περιόρισε δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

«Το 2021 λοιπόν είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745.Φέτος, μέχρι στιγμής έχουμε 8.397 αφίξεις, αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά της δεκαετίες. Σε σχέση θυμίζω με 72.000 αφίξεις το 2019 και άνω του 1 εκατομμυρίου το 2015. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αντί 92.000 αιτούντες άσυλο να διαμένουν σε 121 δομές, όπως ίσχυσε τα χρόνια της κρίσης, σήμερα διαμένουν, σε 34 δομές, 18.645 αιτούντες», είπε.