ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα για τις παρακολουθήσεις - Η κόντρα για την Επιτροπή Θεσμών και τα δημοσιεύματα

Θύελλα για τις παρακολουθήσεις - Η κόντρα για την Επιτροπή Θεσμών και τα δημοσιεύματα
Το βλέμμα είναι επί της ουσίας στραμμένο στην σύγκρουση που θα σημειωθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών -και ειδικότερα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα- κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση την Παρασκευή INTIME

Θερμαίνεται το κλίμα στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς το βλέμμα είναι επί της ουσίας στραμμένο στην σύγκρουση που θα σημειωθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών -και ειδικότερα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα- κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση την Παρασκευή. Ήδη, το πολιτικό θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει, κάτι που φάνηκε από την αντιπαράθεση για το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και για δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων, και σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι «κανείς δεν εξαιρείται».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ομολογία πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι» εκ μέρους του κ. Δεμίρη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, πως σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο κ. Δεμίρης φέρεται, να απάντησε: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται…».

Βάσει αυτών, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» και καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει δημόσια ποιους ακόμη βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που μέσω του Χάρη Καστανίδη έκανε λόγο για μείζον πολιτικό θέμα, υποστηρίζοντας πως η χώρα διανύει περίοδο θεσμικής εκτροπής. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, να δώσει εξηγήσεις για παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.

«Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας» κατέληξε η δήλωση Καστανίδη.

Ακολούθησε η οργισμένη δήλωση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για τις διαρροές. «Η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε "σουρωτήρι", δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

»Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

»Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους.»

Τη σκυτάλη έλαβε η Νέα Δημοκρατία, η οποία ανταπέδωσε τα «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του απόπειρα εργαλειοποίησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη, κάτι που οδήγησε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό της διαδικασίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».

«Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» τόνισε η ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο για τις επόμενες κινήσεις που αφορούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, είτε τις θεσμικές, είτε τις κοινοβουλευτικές.

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι στον «αέρα», παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρξε συναίνεση για να συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη και εκεί να συζητηθεί η υπόθεση Ανδρουλάκη με την ακρόαση σειράς εμπλεκόμενων προσώπων. Φαίνεται πως τώρα η Επιτροπή Θεσμών ίσως συνεδριάσει αργότερα, καθώς η ΝΔ επιθυμεί να καταρτίσει δικό της κατάλογο προσώπων προς ακρόαση και αναμένεται να ζητήσει κάποιο χρονικό περιθώριο.

Κόντρα και για το Politico

Εν τω μεταξύ, νέο πεδίο σύγκρουσης έχουν καταστεί τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Την Τετάρτη, την αντιπαράθεση προκάλεσε ένα δημοσίευμα του Politico, που αναφέρεται στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ στις 2 Αυγούστου, προς την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν. Στην επιστολή αναφέρεται ότι θα πρέπει «στο μέλλον να αποφύγουμε να υιοθετούμε αυτολεξεί συγκεκριμένα δημοσιεύματα που προέρχονται από πολιτικά μέσα ενημέρωσης που δεν διακρίνονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».

«Μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφέρει δε ειδικότερα:

«Όταν η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη "λόγους εθνικής ασφάλειας" και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων». «Τότε που υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας ότι «η συνέχεια είναι γνωστή», «τρεις μέρες μετά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν οι Δημητριάδης και Κοντολέων, μπας και γλιτώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πιάστηκε "με τους κοριούς στην πλάτη"».

«Κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του. Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν. Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, έκανε λόγο για ανακριβέστατο δημοσίευμα και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, αλλά και ό,τι σε εκείνη την χρονική στιγμή δεν είχε γίνει γνωστή η υπόθεση Ανδρουλάκη.

Όπως τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημείο αναφοράς ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Οικονόμου, δήλωσε πως: «Όπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της η συντάκτρια στο δημοσίευμα, ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια»;

Και συνεχίζει: «Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής: Tο Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε, στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του – ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός συνάδελφος του- ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός ΕΕ. Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών.

Δείτε την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες προς το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της ΕΕ

Μικρότερης έντασης αντιπαράθεση είχε προηγηθεί την Τρίτη για άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στους New York Times. O Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter μιας φωτογραφίας του εν λόγω άρθρου στο οποίο ο τίτλος είναι «η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα ξεκάθαρη σε όλους», και συνοδεύεται από φωτογραφία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς».

Η κυβέρνηση απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση αδιαφορεί για τη χώρα. «Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας» επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε πως πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που το 2020 κατήγγειλε διεθνώς τη χώρα μας επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της.

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, καθώς τα κόμματα λαμβάνουν «θέσεις μάχης» για τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.