Οικονόμου: «Σε εφαρμογή σχέδιο για την ανακούφιση της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων»
Για την ενεργειακή κρίση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενόψει ενός δύσκολου χειμώνας, την εκρηκτική κατάσταση στον Έβρο και την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ λέγοντας πως «επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία της αστάθειας και ενεργειακής κρίσης».
«Κατά τη συνάντησή του με τον εμίρη του Καστάρ πιστοποιήθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας καθώς και σε άλλους τομείς όπως στου τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του αθλητισμού και των επιστημών», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του Κατάρ και την Ευρώπης και πύλη εισόδου ενέργειας για το φυσικό αέριο, τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Για την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την πανδημία ήταν εμφανές πως θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αγορά της ενέργειας.
«Έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων για αυτό και δεν πρόκειται να αποκρύψουμε την κατάσταση. Οι ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι Έλληνες θα δοκιμαστούμε σοβαρά στη διάρκεια των επόμενων μηνών», είπε.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την ανακούφιση των πιο αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης που έχει αποδώσει καρπούς, συγκρατώντας τις επιβαρύνσεις της ενέργειας σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να χτίσουμε σημαντικές γραμμές άμυνας για τους πολίτες μας», συνέχισε αναφερόμενος στις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Η στήριξη της κυβέρνησης στους πολίτες προκύπτουν από το αποτέλεσμα της πολιτικής μας, σημείωσε και έκανε αναφορά στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την υπέρβαση στα έσοδα που ήταν μεγαλύτερη από όσο είχε υπολογιστεί καθώς και στα θετικά στοιχεία από τον τουρισμό.
Παράλληλα, χαρακτήρισε μείζονος σημασίας το γεγονός ότι κρατήθηκε όρθια η κοινωνία και άντεξε η οικονομία.
Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει τις επιπτώσεις, τόνισε αλλά θα συνεχίσουμε να τις περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στην μείωση της ανεργίας στο 12,1% τον Ιούνιο.
Για την κατάσταση στον Έβρο
Για το μεταναστευτικό και την Τουρκία είπε πως «το τελευταίο διάστημα εξελίχτηκε μια νέα φάση της κρίσης του μεταναστευτικού, ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά, μόνο σε μια ημέρα, την περασμένη Πέμπτη αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες. Μάλιστα, οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου καταγγέλλουν πως μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές αρχές».
Όπως σημείωσε «τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές και έχουν οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Η Ελλάδα κατά πάγια τακτική της χειρίζεται τα ζητήματα με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις. Η Ελλάδα σέβεται αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής», είπε και υπενθύμισε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ όπου θα συζητηθεί το θέμα του Έβρου.
Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε σφοδρή κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως παίρνει και επίσημα θέσεις «που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν ζημιά στην Ελλάδα. Το αντιπολιτευτικό τους μένος είναι τέτοιο που για να πλήξει την κυβέρνηση δεν διστάζει να πλήξει την πατρίδα μας. Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, οι συντεταγμένες της συγκεκριμένης νησίδας που πέρασαν αρχικά οι 38 μετανάστες είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας και είναι θλιβερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια συκοφάντισης ενώ είναι πιο θλιβερό πως οι ευρωβουλευτές του κόμματος με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδουν στη χώρα μας ευθύνες για το τελευταίο περιστατικό στον Έβρο, με επιχειρήματα αντλημένα από τους ξένους μηχανισμούς προπαγάνδας».
Η Ελλάδα, σημείωσε «εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον με περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στους μετανάστες» και υπογράμμισε πως είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαφυλάσσει τα σύνορά της αλλά και να διασώζει ζωές.
Για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Αναφερόμενος στο θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη είπε πως «η θέση της κυβέρνησης στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη όσο και την απόπειρα παράνομης παρακολούθησης μέσω κακόβουλου λογισμικού είναι ξεκάθαρη: όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, θέλουμε πλήρη διερεύνηση για την επισύνδεση στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής μιας και η φύση των ζητημάτων αυτών είναι ιδιαίτερη. Θέλουμε επίσης πλήρη διερεύνηση της πιθανής λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών και εντός της ελληνικής επικράτειας στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, παρ΄ότι οι ελληνικές αρχές ουδεμία σχέση έχουν με τα λογισμικά αυτά».
Συνέχισε λέγοντας πως «η κυβέρνηση θεωρεί πως παράλληλα με την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και σε βάθος χρόνου ώστε να εντοπιστούν διαχρονικές αβλεψίες και τεχνικά κενά αλλά και να γίνουν προτάσεις βελτίωσης για το μέλλον».
Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης για άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times είπε πως «αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί στον διεθνή Τύπο γράφονται κείμενα τόσο εγκωμιαστικά όσο και επικριτικά για την κυβέρνηση και την πατρίδα μας. Στα άρθρα δεν θα πρέπει να αποδίδεται ούτε η υπερβάλλουσα σημασία ούτε όμως και η αδιαφορία. Για την ορθή εκτίμησή τους θα πρέπει να εξετάζεται τόσο ποιος το γράφει όσο και τι γράφει και που το γράφει. Οι New York Times είναι μια καταξιωμένη εφημερίδα η οποία δίνει βήμα σε διαφόρων αποχρώσεων αρθρογράφους όταν τα κείμενά τους έχουν να κάνουν με έκφραση γνώμης και όχι με γεγονότα. O κύριος Αλεξάντερ Κλαπ είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που διαβάζει και μελετά την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό από μια συγκεκριμένη γωνία κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαιώματά του. Είναι ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων στο εξωτερικό που βλέπουν τη χώρα ως ένα δοκιμαστικό σωλήνα κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που θα οδηγούσαν σε μια μεγάλη διεθνή ανατροπή ιδίως μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Όσοι συμμερίζονται την αντίληψή του δεν αποτελούν πλειοψηφία».
Δεν θα ξαναέχουμε Ειδομένη ή Μόρια
Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό και την στάση του Ταγίπ Ερντογάν είπε πως:
«Όλοι γνωρίζουν ποιος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό εδώ και πολύ καιρό εκμεταλλευόμενος τη δυστυχία ανθρώπων. Έχουμε γίνε μάρτυρες πολλών τέτοιων περιστατικών και πρόσφατα των 38 που σώθηκαν στον Έβρο. Οι ελληνικές αρχές σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο και από τη άλλη ακολουθούν αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική υπερασπιζόμενες τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης. Δεν είμαστε πολιτικά αφελείς. Δεν θα επιτρέψουμε να βιώσει η πατρίδα και η κοινωνία όσα ζήσαμε με το μεταναστευτικό στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Δεν θα έχουμε ξανά Μόριες και Ειδομένη. Η Ελλάδα θα φυλάει σύνορα και θα σώζει ζωές στο Αιγαίο και τον Έβρο».
Σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού.
«Δεν θέλουμε καμία σκιά. Θέλουμε πλήρη αποσαφήνιση», είπε και τόνισε πως δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση σε κινητό πολιτικού προσώπου. «Το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε καλύτερα φίλτρα για να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον», είπε.