ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Γιαϊτζί κατά Ερντογάν για το Αμπντουλχαμίτ Χαν: «Μας παγιδεύει στον κόλπο της Αττάλειας»

«Πυρά» Γιαϊτζί κατά Ερντογάν για το Αμπντουλχαμίτ Χαν: «Μας παγιδεύει στον κόλπο της Αττάλειας»
Απογοητευμένος με την επιλογή του Ερντογάν για τη θέση του πλωτού γεωτρύπανου εμφανίζεται ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency via Getty Images

Έντονη κριτική στην επιλογή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στείλει για γεωτρήσεις το «Αμντουλχαμίτ Χαν» σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, ασκεί ο εμπνευστής της της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Με ανάρτηση στο Twitter η ομάδα του απόστρατου ναυάρχου υποστηρίζει πως η επιλογή του Ερντογάν να στείλει στο συγκεκριμένο οικόπεδο το Abdulhamid Han, «παγιδεύει» την Τουρκία μέσα στον κόλπο της Αττάλειας και της στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει όσα – εκείνος υποστηρίζει πως – της ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά του Γκαζίπασα. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Ανοικτά των τουρκικών ακτών το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Σε τουρκικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο θα είναι ο προορισμός του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT σχολιάζει ότι με την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας «αποτρέπεται το ενδεχόμενο μίας προβοκάτσιας από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα».

Δείτε στο χάρτη την πορεία του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν»

297885135_760862518450628_1628862055741217798_n.jpg
Πηγή: Υπηρεσία Χαρτογράφησης των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας (TRT), ο Ερντογάν δικαιολόγησε την επιλογή της θέσης που θα κάνει γεώτρηση το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ως εξής:

«Η Ελλάδα, “πληρεξούσιο κράτος” που έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία του στην Ουάσιγκτον, είχε ζητήσει να χτυπηθεί το "Αμπντουλχαμίτ Χαν" εάν προχωρούσε σε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο ή στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αμερικανικός στρατός, που προετοιμάζει την Ελλάδα για πόλεμο με την Τουρκία, έχει τοποθετήσει πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη F-22 στην Κρήτη. Η Άγκυρα δεν έπεσε στην παγίδα της Ουάσιγκτον και δήλωσε ότι πρώτα θα βγάλει φυσικό αέριο από τις περιοχές κοντά στις ακτές της.

Εάν βρεθεί αέριο στις περιοχές αυτές σύντομα, αυτό θα ακυρώσει και τα σχέδια της Ελλάδας και της “Νότιας Κύπρου” στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο σε τοποθεσία κοντά στο Γκαζίπασα, η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί από μόνη της».

Η απάντηση της Αθήνας διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου

Νωρίτερα, απάντηση στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε η ελληνική πλευρά δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. «Καλό είναι να μην επιδιώκουμε ένταση», είπε ο ίδιος μετά τις δηλώσεις του Ακάρ που στόχευσε αυτή τη φορά το Καστελόριζο. Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στον χώρο μπροστά από το γεωτρύπανο απευθύνοντας ομιλία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια επίδειξη ισχύος, πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του νησιού από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

«Αν το θέλει ο Θεός θα έρθουμε»

Νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος σε Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Παράλληλα, ο Ακάρ ανέφερε πως «έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί», ενώ σημείωσε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για αποστρατικοποίηση».

«Υπάρχει ζήτημα με το Καστελόριζο, για ένα νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων θέλουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ. Ούτε ο λύκος δεν θα έκανε τέτοια μοιρασιά αν ήταν βασιλιάς στα πρόβατα» είπε και κλιμάκωσε την επίθεση λέγοντας πως:

«Ξεκίνησαν κούρσα εξοπλισμών. Ζημιώνεται ο ελληνικός λαός. Η αντιπολίτευση το βλέπει. Και οι απόστρατοι στην Ελλάδα το βλέπουν και το λένε».

Για τις σχέσεις των δύο χωρών ισχυρίστηκε πως «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε "η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση", δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί».

Οικονόμου: «Να γίνει αγώνας ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων»

Ο κ. Οικονόμου, για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ είπε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματά μας είναι κατοχυρωμένα και η διεθνής κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου. Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα και αυτή θα υπερασπιστούμε. Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν να προσθέσουν κάτι παραπάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παράλληλα, πρότεινε στον κ. Ακάρ να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών, μετά την σχετική δήλωση του αξιωματικού για τις ικανότητες των Τούρκων.

«Καλό είναι να μην επιδιώκουμε ένταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» και είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, είναι σε ετοιμότητα για να δράσει όπως πρέπει με βάση τη νομιμότητα.

Σημειώνεται πως τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας για σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να προβεί σε πρωτοβουλίες και πράξεις στις ζώνες δικαιοδοσίας μας και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».

Η Τουρκία αφενός θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δηλαδή η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της αφετέρου θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως άλλωστε ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «η ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ο πρώτος καρπός των επίμονων προσπαθειών μας στον τομέα της ενέργειας. Όσοι μας κατηγορούν ότι έχουμε αυταπάτες, ότι λειτουργούμε τυχοδιωκτικά, ότι σπαταλάμε τους πόρους της χώρας για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε αμηχανία με αυτή την ιστορική ανακάλυψη».

Στην ίδια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων απηύθυνε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

«Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, το πλωτό γεωτρύπανο έκανε «προθέρμανση», πραγματοποιώντας μικρή έξοδο από το λιμάνι και κάνοντας κύκλους ανοιχτά του λιμανιού Τάσουτζου, με πολύ μικρή ταχύτητα. Το πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόταν από ένα σκάφος υποστήριξης και ένα ρυμουλκό καθ΄όλη τη διάρκεια και μέχρι να επιστρέψει και πάλι στην προβλήτα του λιμανιού του Τάσουτζου.

Τέλος, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανάλογα με το σημείο που θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει γεώτρηση, θα δείξει και τη διάθεσή της για το μέγεθος της έντασης που η Άγκυρα θέλει να προκαλέσει στις σχέσεις της όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Αθήνα πάντως βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο προκλήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.