Παναγιώτης Κοντολέων: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ για «λανθασμένες ενέργειες»
Ανανεώθηκε:
Προτού καν συμπληρώθει μία ώρα από την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, την παραίτησή του υπέβαλε και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται:
«Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.
Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».
Ποιος είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης
Ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1971-1975) και έκανε μεταπτυχιακό (master) στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών (1976-1977).
Στο διάστημα 1978-1981, εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση «Πολιτικά Θέματα» και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά «Computer Age», «Plant», «Equip», «Αγροτική Περιουσία».
Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982.
Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ' στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Το 1989 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO. To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου.
Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.
Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας.
Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.
Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.
Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄.
Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018.
Έχει παρασημοφορηθεί από τους προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Είναι παντρεμένος από το 1985 με την Μάρθα Παπανικολάου με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους.
Δεύτερη παραίτηση μετά τον Δημητριάδη
Νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ότι υπέβαλε την παραίτησή του ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη,οφείλεται στο κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του και τη στοχοποίησή του από μερίδα των μέσων ενημέρωσης.
Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο CNN Greece, επέμειναν ότι παραίτησή του κ. Δημητριάδη δεν σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση για το κακόβουλο λογισμικό παρακαολουθήσεων Predator, με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, 42 ετών, είναι δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία.
Διατηρεί δικηγορική εταιρεία στο Κολωνάκι με ειδίκευση στο εταιρικό και εμπορικό δίκαιο.
Είναι ανιψιός του πρωθυπουργού, γιος της αδελφής του Κατερίνας Μητσοτάκη, και βρίσκεται στο πλευρό του από το 2004.
Επί έξι χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές είθισται να μην έχουν μεγάλη διαρκεια. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο.
Ο κ. Δημητριάδης, ήταν κοντά στον Κυριακό Μητσοτάκη και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως ειδικός σύμβουλος.
Βρισκόταν επίσης στο πλευρό του και στην προσπάθεια διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ και ήταν εκ των στελεχών που είχαν ουσιαστικά την ευθύνη του γραφείου του κ. Μητσοτάκη.