Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ενεργειακά: Ο σχεδιασμός σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά την τριτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, ότι εντός του επόμενου διαστήματος μπορεί να βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας.
Εν μέσω της αβεβαιότητας για τον Nord Stream 1, η κυβέρνηση προετοιμάζεται ακόμη και για το σενάριο συνολικής διακοπής, και θέτει σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο που κινείται σε δύο άξονες -την ενεργειακή επάρκεια και τις προσιτές τιμές-, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε εάν υπάρξει συνολική διακοπή στις ροές να μπορέσει η Ελλάδα να το αντικαταστήσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φθάσει με καράβια στην εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, η χωρητικότητα της οποίας διπλασιάζεται.
Το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 -50% προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει προβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
- Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας
- Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερουντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη»