ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες απειλές Ακάρ: Δεν αστειευόμαστε - Μην επιχειρήσετε περιπέτειες σαν κακομαθημένοι

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ AP Photo/Virginia Mayo

Σε εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές κατά της Ελλάδας επανέρχεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προτάσσοντας το συνολικό φάσμα του αναθεωρητισμού της Άγκυρας. Επαναλαμβάνει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και προειδοποιεί πως εάν δεν επωφεληθούν αμοιβαία οι δύο χώρες «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου, η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, o Χουλουσί Ακάρ διαμηνύει ότι η Τουρκία έχει σχέδια για να υπερασπιστεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τα οποία κατά δήλωσή του θα εφαρμόσει «σε διαφορετικές φάσεις και στάδια» -και στα οποία μάλιστα έχουν γίνει «οι απαραίτητες προσθήκες».

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα, ενώ επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και τις γνωστές αναφορές ότι η Αθήνα δεν λαμβάνει υπόψη τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάνοντας παράλληλα για πολλοστή φορά αναφορά στο Καστελλόριζο.

«Για ένα νησί το οποίο απέχει από την Τουρκία μόλις 1.950 μέτρα και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, και έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διεκδικείτε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. και περιμένετε αυτό η Τουρκία να το αποδεχθεί. Μην πέφτουμε σε γελοίες καταστάσεις», είπε.

Κατά τον Ακάρ, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επωφεληθούν «με δίκαιο τρόπο» από τον πλούτο του Αιγαίου. «Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», ανέφερε για να ακολουθήσουν απειλές ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία «είναι αποφασισμένη και ικανή να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, και αυτό να το γνωρίζουν όλοι».

«Αν η απέναντι πλευρά αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, λέει ψέματα, διαστρεβλώνει την αλήθεια, δημοσιεύει φωτογραφίες ασκήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν και παρουσιάζει την Τουρκία πως δήθεν ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στα νησιά, τότε τους λέμε πως 'δεν μπορείτε να φτάσετε κάπου'. Είναι αδύνατον. Δεν μπορούν να φτάσουν», συνέχισε.

Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε, μιλώντας στο Haber Global, ότι «όταν θα έρθει η ώρα και η σειρά της, το αρμόδιο υπουργείο θα αποφασίσει και θα κάνει εργασίες εκεί».

Αναφορά έκανε και στο προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα λέει ψέματα ως προς τις επαναπροωθήσεις, και λέγοντας πως το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε περισσότερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από όσα λέμε εμείς».

Έναντι των τουρκικών προκλήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σταθερά στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των εθνικών θέσεων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ο ίδιος, πάντως, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν αναμένει «καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο με εκείνο του 2020».

Φημολογία για προσάρτηση των Κατεχομένων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι ανησυχητικές φημολογίες για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και έναντι της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε φήμες που ακούγονται στην Ουάσιγκτον περί προσάρτησης των Κατεχομένων της Κύπρου από την Τουρκία, είχε μιλήσει την Πέμπτη ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα στην ΕΡΤ για τις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. Ζεμενίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη χώρα του με τον πληθωρισμό και με την ενισχυμένη αντιπολίτευση.

O ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όμως τόνισε ότι είναι ανήσυχος σχετικά με τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα και από εκεί σε άλλες συνέπειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής επισημαίνει: «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνοαμερικανοί λένε ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος [Μπάιντεν] και να πει "αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε"».

Ο κ. Ζεμενίδης υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο έχει στείλει μήνυμα στην Άγκυρα σε περίπτωση προβοκάτσιας σε Αιγαίο ή Κύπρο, ενώ έκανε αναφορά σε φήμες που κυκλοφόρησαν στην Ουάσινγκτον για τα Κατεχόμενα

«Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», επισήμανε λέγοντας ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η προσάρτηση των Κατεχόμενων.

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι οι Αμερικάνοι μπορεί να στείλουν σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έντι Ζεμενίδης επίσης δημοσιοποίησε ότι μετά από πολλά χρόνια η Αμερική ασχολείται αρκετά με τις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι τους επόμενους μήνες Αμερικάνος πρέσβης θα τοποθετηθεί στην κυβέρνηση της Κύπρου από τον Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα ή Κύπρο, υπάρχουν Αμερικανοί, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν την Τουρκία. Αυτοί είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στο τέλος ο Έντι Ζεμενίδης τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».

Βγάζει το νέο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο και νεότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Το γεωτρύπανο επιθεώρησε την περασμένη Τετάρτη, στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, όπου είναι αραγμένο το πλοίο για εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας για απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το "Φατίχ", μετά το "Γιαβούζ" και τέλος το "Κανουνί" εντάχθηκαν στον στόλο μας», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».

«Το πλοίο μας θα πάει στο σημείο της πρώτης αποστολής του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Σκεφτόμαστε εναλλακτικά 5-6 σημεία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα. Η αποστολή πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός επίσης και στις εργασίες που σχετίζονται με το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. «Το πλοίο Castoro 10 πρόκειται να ολοκληρώσει τα τις εργασίες του σε ρηχά ύδατα. Το πλοίο Castorone θα κάνει τοποθέτηση σωλήνων σε βαθιά νερά» είπε, προαναγγέλλοντας ότι «πιθανότατα θα ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες του» από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης