ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το tweet του Παλόν: Το «όχι» 35 Αμερικανών βουλευτών στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Το tweet του Παλόν: Το «όχι» 35 Αμερικανών βουλευτών στην πώληση F-16 στην Τουρκία
(AP Photo/Susan Walsh)

Ηχηρό «όχι» Αμερικανών βουλευτών στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία, με 35 πολιτικούς και των δύο κομμάτων να υπογράφουν επιστολήφωτιά προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εν λόγω προοπτική. Την επιστολή αυτή τουίταρε σήμερα ο βουλευτής Φραν Παλόν, ο οποίος τονίζει ότι «δεν πρέπει να στηρίξουμε το στρατό της Τουρκίας μέχρι να γίνουν βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». 

Η επιστολή αυτή είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη και απεστάλη στο Λευκό Οίκο από τον βουλευτή των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόν, ο οποίος και την δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι βουλευτές φαίνεται πως ανησυχούν για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενώ κάνουν λόγο για «αντιΝΑΤΟϊκή συμπεριφορά» της Άγκυρας.

Στην ιδιαιτέρως δηκτική επιστολή, τονίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις επιλέξει να βάλει το προσωπικό του όφελος πάνω από το συλλογικό όφελος της νατοϊκής Συμμαχίας ενώ γίνεται λόγος και για «ανησυχητικές πρακτικές» του Ερντογάν.

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή αγνοεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» τονίζει η εν λόγω επιστολή, η οποία φέρει και τις υπογραφές ελληνικής καταγωγής πολιτικών.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί νομοθέτες κάνουν ειδική αναφορά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ.

«Το καθεστώς του έχει πολλάκις και επί σειρά ετών χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική» τονίζει η επιστολή.

Και συνεχίζει:

«Τουρκικές και στηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν πολλές φορές χρησιμοποιήσει αμερικανικό οπλισμό για να τελέσουν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, βομβαρδίζοντας εσκεμμένα στόχους αμάχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία, στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για μα παραβιαστεί η κυριαρχία νατοϊκών συμμάχων και εταίρων, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι πράξεις δεν είναι ενέργειες εταίρου των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Μάλιστα, τονίζεται πως:

«Η πώληση τελευταίας γενιάς μαχητικών στην Τουρκία δεν θα δώσουν κίνητρο στον Ερντογάν να μεταμορφωθεί σε καλό σύμμαχο. Το πιθανότερο είναι πως τα όπλα αυτά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Η Τουρκία, επίσης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο ενδεχομένως να αποκαλύψει στη Ρωσία στρατηγικές πληροφορίες για αμερικανικά οπλικά συστήματα και επιχειρήσεις».

Παράλληλα, η επιστολή τονίζει πως το «καθεστώς Ερντογάν» συνεχίζει να προάγει άδικες εκλογικές διαδικασίες, να καταπιέζει την κοινωνία και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να παραμείνει στην εξουσία.

«Με την τουρκική οικονομία σε καθοδική τροχιά και τον Ερντογάν σε (σ.σ. δημοσκοπικό) χαμηλό, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που ελέγχονται απευθείας από το καταπιεστικό του κυβερνών κόμμα θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη πώληση προπαγανδιστικά, όπως ακριβώς έκαναν ήδη με τις παραχωρήσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Κλείνοντας την επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν πως εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίσει την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία, τότε εκείνοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ως μέλη του Κογκρέσου για να την σταματήσουν.

Εξηγούν, μάλιστα, πως υπάρχουν παλαιότερα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβραβεύουν τις προσπάθειές του να υποσκάψει τη νατοϊκή συμμαχία.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσφέρουν άλλη στήριξη στην τουρκική αεροπορία μέχρι να γίνουν ξεκάθαρα βήματα να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες και παραβιάσεις διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό (σ.σ. της Τουρκίας» υπογραμμίζουν οι νομοθέτες.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παππάς, ο Γκας Μπιλιράκης, η Κάρολιν Μαλόνεϊ, και ο Φρανκ Παλόν.