ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν, οι απειλές και ο φάκελος Μητσοτάκη

O Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ, τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ισπανίας σε αναμνηστική φωτογραφία ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Η ελληνική αποστολή, διατηρώντας το ανώτατο επίπεδο εγρήγορσης για κάθε ενδεχόμενο μιας τουρκικής προβοκάτσιας, παίρνει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στην αφετηρία των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εξ’ ού και η ικανοποίηση που εκφράζεται από κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση στο ανατολίτικο παζάρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ελληνική θέση στηρίζεται στην ανάλυση ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και συμπληρώνεται από την αιχμηρή επισήμανση ότι «δεν κράτησε για πολύ».

Η εκτίμηση που γίνεται από την Αθήνα για όσα προηγούνται των κρίσιμων εργασιών τη Συνόδου Κορυφής είναι ότι η τριμερής συμφωνία με την οποία κάθεται η Τουρκία στο νατοϊκό τραπέζι δεν έχει κάποιον αντίκτυπο στα ελληνικά συμφέροντα.

«Η συμφωνία της Τουρκίας δεν μας ακουμπά, δεν προκύπτουν ζητήματα που να θίγουν ζητήματα της χώρας ή να διαφοροποιούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», σημειώνουν από τα πρώτα λεπτά κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν, μάλιστα, ότι με την άρση του τουρκικού βέτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, προς τον ευρωπαϊκό βορρά:

«Ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας. Κάτι που είναι συμφέρον».

Αναμνηστική φωτογραφίαΓραφειό Τύπου Πρωθυπουργού / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Ελλάδα, άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο πρωθυπουργός, στηρίζει τις ιστορικές αιτήσεις ένταξης Στοκχόλμης και Ελσίνκι, στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι θα ενισχυθεί η Συμμαχία.

Η ίδια διακήρυξη πλαισιώνεται από την ελληνική επωδό σύμφωνα με την οποία, «όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της», η οποία φωτογραφίζει την τουρκική παραβατικότητα, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν προκληθεί, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εκθέσει παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και αναλυτικά στοιχεία.

Το νέο «Μητσοτάκης γιόκ» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για την Μαδρίτη, δεν αφήνει άλλωστε περιθώρια εφησυχασμού στην ελληνική αποστολή.

Η Αθήνα όχι μόνο δεν αιφνιδιάζεται από την συγκεκριμένη επιλογή του Τούρκου Προέδρου, αλλά εκτιμά ότι εκθέτει την ευθύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον τερματισμό του διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η πιο πρόσφατη καταγραφή πάντως από τις κεραίες της ελληνικής διπλωματίας, ενισχύει περαιτέρω την πρόβλεψη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα ανοίξει στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Κυβερνητικές πηγές όμως επαναλαμβάνουν, ότι στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή που συντονισμένα εκπέμπεται από την Άγκυρα προ του ραντεβού της Μαδρίτης, τότε ενώπιον των συμμάχων θα ανοίξει ο ξεχωριστός φάκελος που έχει ετοιμαστεί από την ελληνική αποστολή, ο οποίος περιλαμβάνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο».

Στην ελληνική αποστολή προσμετρούν το εξαιρετικό κλίμα στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με αρκετούς ξένους ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Βασιλιάς της Ισπανίας.

Δεσπόζει η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τον επιτυχημένο χαρακτήρα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση μέσα στην ημέρα, αλλά και με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια του οποίου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης