ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο «γιόκ» από τον Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να έχω συνάντηση με το Μητσοτάκη

Νέο «γιόκ» από τον Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να έχω συνάντηση με το Μητσοτάκη
(AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ξεκαθάρισε πως πιθανότητα διμερούς επαφής δεν υπάρχει.

«Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση. Επρόκειτο να έχουμε μια συνάντηση υψηλής στρατηγικής με την Ελλάδα φέτος. Την ακυρώσαμε. Τελείωσε. Εάν μας ζητηθεί, εμείς κλείσαμε αυτήν την πόρτα. Έπειτα από αυτό, ας συμμορφωθούν. Εάν δεν το κάνουν εμείς ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αντιμετωπίσει αρνητικό κλίμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Στη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι τρομοκράτες βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της χώρας μας για ακόμη μια φορά συμπλήρωσε:

«Το ίδιο κάνουν και στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα».

Η στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της Συνόδου στη Μαδρίτη, με τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας να εμφανίζονται ενοχλημένα από το εμμονικό «όχι» της Άγκυρας επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών κρατών.

Μια συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να βοηθήσει να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί ένα τέτοιο τετ-α-τετ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής σήμερα το βράδυ ή αύριο στη Μαδρίτη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

Τα ελληνοτουρκικά και η ετοιμότητα της Αθήνας

Μια συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν ενδεχομένως να συνέβαλε και στην -έστω και μερική- εκτόνωση της νέας κρίσης στα ελληνοτουρκικά.

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και αξιωματούχοι της κυβέρνησής τους διαμηνύουν προκλητικά πως η Άγκυρα θα φέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «χτίστηκε» με αριθμούς και ντοκουμέντα, η ελληνική αντίδραση που θα ενεργοποιήσει η ενδεχόμενη κίνηση από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν να θέσει το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος που εμπεριέχει τον χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», την πλέον ατράνταχτη απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακόμη, είναι εμπλουτισμένος με τα συγκεντρωτικά στατιστικά των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά κατοικημένα ή και μικρότερα νησιά στο Αιγαίο.

Η έκθεση για τις υπερπτήσεις περιλαμβάνει και την πρωτοφανή ενέργεια της πτήσης στα 2,5 νμ από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια από τις σημαντικότερες νατοϊκές βάσεις.

«Όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα» αποτελεί και η λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», στην οποία εάν προκληθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι είναι παρετεταγμένη απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Μια δομή με ισχυρό αποβατικό στόλο, η οποία δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Στην αιχμή του «δόρατος» της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την έκθεση της Τουρκίας στα μάτια των συμμάχων, βρίσκεται και το casus belli, με το οποίο η Άγκυρα απειλεί τη χώρα μας μετά την κρίση των Ιμίων.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στην επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών και τον εκδηλωμένο αναθεωρητισμό της Άγκυρας, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ως απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία είναι η στάση της στο θέμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Έως αυτή τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν αντί της πλήρους στοίχισης έχει επιλέξει τη λύση του επιτήδειου ουδέτερου.

Σε κάθε περίπτωση, και σε όλους τους τόνους, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μένει να αποδειχθεί εάν οι νέες απειλές κατά της Ελλάδας που εκστόμισε ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι δηλωτικές και της στάσης που θα τηρήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.