ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα «όπλα» Μητσοτάκη απέναντι στην «τορπίλη» Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα «όπλα» Μητσοτάκη απέναντι στην «τορπίλη» Ερντογάν
Κορυφώνεται με ακόμη έναν κύκλο συσκέψεων η προετοιμασία της Αθήνας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Κορυφώνεται με ακόμη έναν κύκλο συσκέψεων, υπό τον Πρωθυπουργό, η κυβερνητική προετοιμασία για την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αξιολόγηση όλων των δεδομένων που αφορούν στην τουρκική… τορπίλη που απειλεί εδώ και ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ρίξει, θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν την νωπή προειδοποίηση που ήδη έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας από τις Βρυξέλλες ότι: «αν τεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Στην Αθήνα εκτιμούν πως στο νατοϊκό ραντεβού, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό κλίμα.

«Θα είναι φορτισμένο αρνητικά» εξαιτίας της στάσης της Άγκυρας στο θέμα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.

Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ότι το «γιοκ» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τα προσκόμματα που συνεχώς βάζει η Άγκυρα, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους της συμμαχίας.

Ως ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται για την Τουρκία, θεωρείται η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στη συνέντευξή της στη γαλλική «Journal du Dimanche», η Κατρίν Κολονά, τονίζει πως εάν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει έναν τακτικό ελιγμό από αυτήν την κατάσταση, καταφεύγοντας στην πρόκληση της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, θα ενεργοποιήσει την ελληνική αντίδραση.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει πειστήρια, αποδείξεις και ντοκουμέντα του τουρκικού αναθεωρητισμού και της έκτασης με την οποία εκδηλώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Τουρκία, πάντως, συνεχίζεται η καλλιέργεια προπαγανδιστικού κλίματος για τη νατοϊκή σύνοδο.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αλλά και οι εφημερίδες που απηχούν τις απόψεις των ακραίων ακροατηρίων στη γείτονα, μεταξύ αυτών η Yeni Safak, προαναγγέλλουν ότι:

«Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Από την άλλη, «όπλο» στην ελληνική φαρέτρα θεωρείται και το ξεκάθαρο μήνυμα που έχει εκπεμφθεί προς την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά την ελληνική ανάγνωση, εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στη γείτονα να δρομολογήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Η Τουρκία έχει μπροστά της δύο δρόμους: αυτόν της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και αυτόν της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία ακόμη πιο μακριά από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ελλάδα και ο ίδιος δεν πρόκειται να μπουν στο παιχνίδι της ρητορικής έντασης για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης.