Tουρκία για Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας»
Ανανεώθηκε:
Εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία για το σαφές μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάτι που είναι εμφανές και στην τελευταία αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες, ενώ παρότρυνε την ΕΕ να μην θυσιάσει τα οφέλη της συνεργασίας με την Τουρκία και να «μην παρασυρθεί από τις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης» .
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, ενώ σημειώνει πως «η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιδείχθηκε μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.
Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός, ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, την στρατιωτικοποίηση των νησιών και τις πρακτικές απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.
Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.
Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί – και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας – στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό απαιτούν τα ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».
Μητσοτάκης: Δεν παίζουμε το τουρκικό παιχνίδι έντασης
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, «ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα, χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν στην ανάγκη, η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με στόχο να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα».
«Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δύο δρόμοι υπάρχουν για την Τουρκία, ο ένας της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, ο οποίος και προφανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτά τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων.
«Δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια ρητορικής έντασης της Τουρκίας, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα.
Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».
ΕΕ: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών»
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.
»Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
»Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».