ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύντομο τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ: «Σημαντικό να μειωθεί η ένταση»

Σύντομο τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ: «Σημαντικό να μειωθεί η ένταση»
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε στον κ. Ακάρ τη σημασία της μείωσης των εντάσεων. AP photo / Olivier Matthys

Τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στη θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, προέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Το σύντομο τετ-α-τετ των δύο υπουργών έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας από τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την τουρκική πλευρά μεταφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή του δήλωση στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)» είχε δηλώσει χθες στον ΣΚΑΪ ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο Τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθεί βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας:

Τι συζητήθηκε ευρύτερα στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Κατά τη συζήτηση για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Επισήμανε τη σημασία της αμυντικής ενίσχυσης και αποτροπής σε μια προσέγγιση 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας τη πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική αξία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης , για τις δυνάμεις ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, αλλά και ως πύλης ασφαλούς και απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και των κ-μ του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Σχετικώς με τον επιμερισμό βαρών, την κοινή χρηματοδότηση και την υλοποίηση δεσμεύσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η Ελλάδα διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω απ’ το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις σε κύριο αμυντικό εξοπλισμό άνω του 20%, συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο έπακρο. Επιπλέον επισήμανε ότι οι νέες γεωπολιτικές και γεω-οικονομικές συνθήκες, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις οποίες εφαρμόζει η χώρα μας, καθιστούν αναγκαία την προσεκτική διαχείριση των πόρων της Συμμαχίας, προκειμένου αποφευχθεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των κ-μ.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων της συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Γερμανίας κ. Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λέκορνυ (Sebastien Lécornu), της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), της Βουλγαρίας κ. Ντράγκομιρ Ζάκοφ (Dragomir Ζakov) και Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Rasko Konjevic), κατά τις οποίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.