ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ: «Να σταματήσουν οι εντάσεις για να γίνουν βήματα μπροστά»

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ: «Να σταματήσουν οι εντάσεις για να γίνουν βήματα μπροστά»
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ AP Photo/Olivier Matthys

Δημοσιεύτηκε:

Ένα σύντομο τετ-α-τετ, στο «πόδι» και διάρκειας μόλις πέντε λεπτών, είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας από τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.

Από την τουρκική πλευρά μεταφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή του δήλωση στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)» είχε δηλώσει χθες στον ΣΚΑΪ ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο Τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθεί βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας:

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών - Εκνευρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

«Πυρά» κατά του Βερολίνου

Παρότι ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται να δείχνει μια καλή διάθεση, η Άγκυρα συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια σκληρή γραμμή που είχε υιοθετήσει και τις προηγούμενες ημέρες.

Μάλιστα, ο πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Βερολίνο να μην παίρνει θέση στα ελληνοτουρκικά και να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προχωράει σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της.

Μάλιστα, στην εν λόγω ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο τονίζει πως:

«Προκαλεί θλίψη η ατυχής δήλωση, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις παράνομες καταγγελίες της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας».

Και συμπληρώνει:

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι η πλευρά που δεν ανταποκρίνεται εδώ και ένα χρόνο στις συναντήσεις σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παρά τις προσκλήσεις που έχουν γίνει, ούτε είναι η πλευρά που ανακοίνωσε ότι 'παγώνει' τις συναντήσεις αυτές προβάλλοντας ως δικαιολογία την τελευταία ένταση στο Αιγαίο. Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην γίνεται όργανο της παρανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε τομείς και ζητήματα που δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη».