Μενέντεζ κατά Τουρκίας: Δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ και να μη σέβεται την Ελλάδα
Στην καταδίκη της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο προχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πωλήσουν F-16 στην Άγκυρα. «Δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και να μην σέβεται μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας, εν προκειμένω την Ελλάδα» τόνισε.
Παράλληλα, σε νέες δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι επικίνδυνη, καθώς αυξάνει την ένταση με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεπειών «γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα, και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, ερωτηθείς εάν φοβάται ότι οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο, ο κ. Μενέντεζ απαντά:
«Ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα, και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μην σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, (με ένα τρόπο που αναγνωρίζει τη διεθνή τάξη), επομένως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, ο γερουσιαστής επισημαίνει:
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση είναι ήδη πολύ αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ. Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτό τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις έναντι των δύο χωρών, ο ίδιος τονίζει:
«Αυτή μπορεί να είναι η άποψη ορισμένων. Αν ήμασταν ουδέτεροι, δεν θα είχαμε υπογράψει μια μεγάλη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που διευρύνει το αμερικανικό αποτύπωμα ασφαλείας στην Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα, η συνέχιση της επέκτασης της βάσης της Σούδας, μια σειρά από στρατιωτικές δεσμεύσεις και προετοιμασίες, η πώληση στρατιωτικών όπλων καθώς και η νομοθεσία που εμβαθύνει τη σχέση μας και μιλάει για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είδα τον Ερντογάν να καλείται στο Κογκρέσο για να δώσει μια ομιλία, είδα τον Μητσοτάκη. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή είναι μια δήλωση εξαιρετικής σχέσης που έχουμε, η πιο στενή, καλύτερη και βαθύτερη σχέση που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απειλές Ερντογάν προς Ελλάδα: Να αποφευχθεί η ρητορική της έντασης
Μήνυμα προς την Τουρκία εξέπεμψε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την Παρασκευή μετά το μπαράζ απειλών και προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».
Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.
»Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.
»Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.
Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Νέα «επίθεση» από Ακάρ
Την ίδια ώρα, στη ρητορική της έντασης επιμένει η Άγκυρα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει το Σάββατο τη σκυτάλη και να δηλώνει προκλητικά –όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Turkiye- ότι «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας».
Το εμπρηστικό αυτό σχόλιο έρχεται μετά από τις απειλές της γειτονικής χώρας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε, χθες Παρασκευή, ο Χουλουσί Ακάρ.
«Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σύμφωνα με τις συνθήκες. Δεν πρέπει να τα επισκέπτονται αξιωματούχοι» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αφήνοντας υπονοούμενα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Κύμη.
«Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε “ναι” σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι» υποστήριξε επίσης ο Τούρκος υπουργός.
Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο Ακάρ είπε πως «κάποιοι πολιτικοί στη γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”».
Μίλησε, μάλιστα για «προκλητική ρητορική» της ελληνικής ηγεσίας.
«Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο ίδιος ενώ κλείνοντας, τόνισε:
«Η Τουρκία ελπίζει σε διάλογο και ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν».