ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν προς Τουρκία: Να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ

Κομισιόν προς Τουρκία:  Να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ
«Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν AP Photo / Jean-Francois Badias

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ έστειλε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Πήτερ Στάνο.

Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της επί του εδάφους, της θάλασσας και του εναέριου χώρου τους ανέφερε ο Πήτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων.

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Να σημειωθεί ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος κορυφώνοντας την επιθετική ρητορική του και μετά από μια σειρά άλλων δηλώσεων του ιδίου ή Τούρκων αξιωματούχων απείλησε με αναρτήσεις στο twitter στα ελληνικά, με τις οποίες κάλεσε την Ελλάδα «να αποφύγει ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» αναφέρει το μήνυμα του Τούρκου προέδρου στα ελληνικά.

Και συνέχιζε: «Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Νωρίτερα, στις αιτιάσεις του περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών ο Ερντογάν απείλησε με «νέα Μικρασιατική καταστροφή», ενώ ανακοίνωσε τη συνέχεια ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για υδρογονάνθρακες.

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα και να ενεργήσει σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι. Αν πει κάτι το έθνος αυτό, δεν παίρνει πίσω τον λόγο του. Είναι σαφές ότι τέτοια ζητήματα δεν σηκώνουν αστεία. Η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για αυτό ενώπιον της Ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την ηπειρωτική μας χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης εξαπέλυσε «πυρά» και κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως «οι αποβάσεις του κ. Μητσοτάκη σε αυτά τα νησιά είναι μάλλον τουριστικές». «Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας έδειξε έδειξε ότι η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κρέμονται από μία κλωστή», υποστήριξε.

Παράλληλα, σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση προχώρησε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ομέρ Τσελίκ. «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», έγραψε στο Twitter, παραθέτοντας εικόνες από την άσκηση EFES 2022.

Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά: Συνετιστείτε γιατί θα το μετανιώσετε

Μητσοτάκης: Η Τουρκία όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

Συνεπής στη νηφάλια στάση της Αθήνας, ο πρωθυπουργός απάντησε στο χθεσινό κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων, κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο - κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. «Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω» τόνισε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει πως «είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα τροφοδοτήσει με διαρκείς δηλώσεις την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, για να σημειώσει ότι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, και συνέχισε:

«Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική».