ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Σολτς και η «ομοβροντία» δηλώσεων κατά της τουρκικής επιθετικότητας

H ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στο προγραμματισμένο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη. Photo Collage via AP / Mihalis Varaklas, Olivier Matthys

Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην λογική της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η στάση αυτή αντανακλάται στο σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προειδοποίησε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να σταματήσει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο. Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη.

«Ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή (σ.σ. η ρητορική ένταση) να μη μεταφράστει σε παραπάνω ένταση και στο πεδίο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε πολύ μακριά από την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους. «(…) Και πόσο μάλλον σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως και εκείνος είχε την εντύπωση πως μετά από τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης, το οποίο στηριζόταν επί της αρχής στην υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν ευθέως την άλλη πλευρά.

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για ένα «πρωτοφανές κύμα υπερπτήσεων» και μια διαρκή διακίνηση από την Τουρκία του αδιανόητου επιχειρήματος περί κυριαρχίας επειδή τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα.

«Αυτή η ρητορική της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει πουθενά» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν του μιλάει.

«Το είχε πει μετά τον Έβρο θα σας θυμίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε. Πρώτα από όλα δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω ότι δε μιλάμε. Ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Θεσσαλονίκη και το ραντεβού Μητσοτάκη - Σολτς

Τη στιγμή, πάντως, που η Άγκυρα εμμένει στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και κατά της Κύπρου, η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South - East European Cooperation Process) που διεξάγεται την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

Και μπορεί η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα να ματαιώθηκε, καθώς η ίδια νόσησε με κορωνοϊό, ωστόσο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να αποδίδει τεράστια σημασία στο προγραμματισμένο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα λογίζει τη στάση του Βερολίνου ως «εξόχως σημαντική», δεδομένου ότι οι τελευταίες κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης - ιδίως μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Σολτς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών - δείχνουν μία πρώτη μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Με απλά λόγια, το Βερολίνο φαίνεται πως έχει πλέον μετατοπιστεί από την λογική των «ίσων αποστάσεων» προς μια στάση που φαίνεται μάλλον να προσεγγίζει περισσότερο τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

«Καρφί» Βέμπερ σε Τουρκία

Ήδη, πάντως, είναι απανωτά τα σήματα στήριξης των ελληνικών θέσεων, από Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βρυξέλλες και Βερολίνο, τα οποία διαδέχεται η «ομοβροντία» μηνυμάτων που εξέπεμψε η Αθήνα, εντείνοντας την εκστρατεία διεθνοποίησης κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε το βράδυ της Τρίτης, με δήλωσή του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, αμφισβητώντας ανοικτά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς, σχετικά, «Ποιο σαφές μήνυμα πρέπει να στείλει η ΕΕ στην Τουρκία για να σταματήσει τις συνεχώς κλιμακούμενες εδαφικές διεκδικήσεις και προκλήσεις κατά της Ελλάδας;», ο κ. Βέμπερ απάντησε:

«Η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια και τώρα οι νέες προκλήσεις έδειξαν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Εάν η τρέχουσα κατάσταση είναι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία το εμποδίζει εξ ολοκλήρου, τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη, εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα είναι συμφέροντα της Ευρώπης. Είμαστε μια κοινότητα, εκπροσωπούμε τους στόχους που έχουμε μαζί και γι’ αυτό είναι καιρός να μιλήσουμε σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση».

Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Aυτοκρατορία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε κατηγορηματικά από τη Ρώμη νωρίτερα την Τρίτη ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνιαπαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα.

Η εκπροσώπηση της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη

Κατά τα λοιπά, η Τουρκία, βλέποντας ότι βρίσκεται προ του φάσματος μιας αυτοαπομόνωσης, αποφάσισε στο «παρά πέντε τις Συνόδου» να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο υφυπουργού.

Το γεγονός αυτό αξιολογείται θετικό από την ελληνική πλευρά, πάγια θέση της οποίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν πάντοτε ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.

Η θετική αξιολόγηση, όμως, για την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί, πλαισιώνεται και από την ξεκάθαρη υπενθύμιση:

«Οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας, με τον πιο καθαρό τρόπο, καταδικάζουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είναι ότι έχουμε τους Συμμάχους στο πλευρό μας, είναι ότι έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να προκαλούμε», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Καϊμακτσί έχει κατά το παρελθόν τοποθετηθεί εναντίον της Ελλάδας, με ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις.

Η νέα επίθεση Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας

Σε κάθε περίπτωση, η όποια στάση θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά κατά τη συμμετοχή της στις εργασίες της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, θα προσιδιάζει - όπως όλα δείχνουν - στο ύφος και τις τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας την Τρίτη, απειλώντας πως θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

«Aν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, τότε θα συζητηθεί το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, το οποίο είναι αμφισβητούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τη χώρα μας για «σύνδρομο κατωτερότητας», σημειώνοντας ότι καθημερινά οι Έλληνες πολιτικοί επιτίθενται στην Τουρκία.

«Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Yen iSafak, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, διασπείρουν μίσος, ψέματα και συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει ‘αντρίκια’ στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης