ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κω ο Μητσοτάκης: Το «μήνυμα» στον Ερντογάν και ο διπλωματικός «πονοκέφαλος» της Άγκυρας

Στην Κω ο Μητσοτάκης: Το «μήνυμα» στον Ερντογάν και ο διπλωματικός «πονοκέφαλος» της Άγκυρας
Στο πλευρό της Αθήνας ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Η γεωπολιτική συγκυρία και η συνεχής προσπάθεια της Τουρκίας να την δυναμιτίσει προσδίδουν στοιχεία έντονου συμβολισμού στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω.

Στο νησί του Ιπποκράτη -μεταξύ άλλων- είναι άλλωστε στραμμένο το «στόχαστρο» του τουρκικού αναθεωρητισμού και η ακραία έκφραση του, με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Τα διπλωματικά αντίμετρα που έχουν ενεργοποιηθεί κατά των αστήρικτων διεκδικήσεων της Άγκυρας, φαίνεται, κατά την Αθήνα, ότι ενισχύουν τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων.

Ως αντανάκλαση αυτής της εκτίμησης, ερμηνεύεται η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας προς την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την οποία:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Το αμερικανικό «φρένο» στην τουρκική διεκδίκηση συμπληρώνει την ευδιάκριτη μετατόπιση και του Βερολίνου έναντι των ενεργειών της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδος, η οποία, όπως λένε στην κυβέρνηση, σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπούχνερ ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας» και επιπλέον ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του πρωθυπουργού.

Ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ είχε αναφέρει επίσης:

«Ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους».

Είχε υπογραμμίσει δε, ότι:

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης -με ευθεία παραπομπή στην άποψη του Καγκελάριου Σολτς- συνιστά σαφή απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων.

Υπενθυμίζουν δε, ότι ήταν ένα ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δείξει στον καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», με τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει, μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής:

«Ξεκαθάρισα στον Καγκελάριο -με τον οποίο είχα μια πολύ φιλική κουβέντα -ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του, ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» της υποστήριξης των ελληνικών θέσεων, αποτελεί για την Αθήνα και η γαλλική εναντίωση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.