ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Οι «κόκκινες γραμμές» Μητσοτάκη και οι ευρωπαϊκές «εξετάσεις» του Ερντογάν

Σύνοδος Κορυφής: Οι «κόκκινες γραμμές» Μητσοτάκη και οι ευρωπαϊκές «εξετάσεις» του Ερντογάν
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα ευρωπαϊκά ραντάρ παρακολουθούν στενά την τουρκική συμπεριφορά, η οποία θα περάσει... εξετάσεις στις Βρυξέλλες εντός του μήνα και συγκεκριμένα στο τακτικό ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, κατέδειξε στην τουρκική πλευρά και τον αντίκτυπο που θα έχει η συνέχιση στη ρότα της επιθετικότητας:

«Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Και εκεί πια να υπάρχει και σαφής αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας, παντελώς περιττής και αχρείαστης, τουρκικής προκλητικότητας».

Από την ελληνική αποστολή εμφανίζουν ως δείγμα του αδιαπραγμάτευτου χαρακτήρα που έχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθιστώντας την τουρκική επιθετικότητα όχι διμερές αλλά ευρω-τουρκικό ζήτημα, την καθαρή στήριξή του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προς την Ελλάδα, όπως αυτή εκφράστηκε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στις εργασίες του Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα» δήλωσε ο Ε. Μακρόν.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η στρατηγική της έντασης από την Άγκυρα δεν στοχεύει σε μια επανάληψη του θερμού καλοκαιριού του 2020.

Η ελληνική προετοιμασία, όμως, εστιάζει και σε σενάρια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών, με στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες αυξημένης πίεσης στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα.

Το μήνυμα που εκπέμπεται πάντως είναι ότι και σε αυτό το πεδίο η «Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».

Κατά την ίδια ανάλυση όμως, η Άγκυρα δεν αναμένεται να υποβαθμίσει το επίπεδο της επιθετικής ρητορικής, η οποία όμως θα συναντά την συντονισμένη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας.

Στην Αθήνα εκτιμούν παράλληλα, ότι οι λεονταρισμοί του Τούρκου Προέδρου, που χρησιμοποιούνται ως διεγερτικό των αντανακλαστικών στα ακραία ακροατήρια, δεν επιτυγχάνουν τον στόχο τους να αποσπάσουν την προσοχή του τουρκικού λαού από την καθοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας.