ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα αντιστρέφει τους όρους, βάζει την Τουρκία στο «μικροσκόπιο» της Ευρώπης

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, με το αίτημα από πλευράς Αθήνας να είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της Άγκυρας ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μπούμερανγκ επιχειρεί η Αθήνα να γυρίσει στην Άγκυρα η κλιμάκωση της προκλητικότητας με επίκεντρο το Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου αφενός να κινητοποιήσει τους εταίρους, αφετέρου να στείλει ένα εμφατικό μήνυμα στην Τουρκία ότι ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεν γίνονται ανεκτά και θα λάβουν κατάλληλες και αποφασιστικές απαντήσεις.

Οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «δώρο», καθώς ενίσχυσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και κατέδειξαν στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια στην επιθετική ρητορική της.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου έθεσε σήμερα θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς τους.

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός.

Προ ημερών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα».

Ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε σήμερα χάρτες «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Τους χάρτες αυτούς που κραδαίνει η Άγκυρα, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντάς τους στους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν να τηρούνται ίσες αποστάσεις από το Βερολίνο έναντι Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ξεκαθάρισα και στον καγκελάριο με τον οποίον είχα φιλική κουβέντα, ότι δε νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά, από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλείται ευθέως από ένα άλλο κράτος, το οποίο έχει και το καθεστώς του υποψήφιου κράτους-μέλους. Ο καγκελάριος έχει αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ο ορισμός της "γαλάζιας πατρίδας" είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει τη δυσκολία να την προβάλλει παραβιάζοντας κατάφωρα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες είχαν αποτέλεσμα, καθώς το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, με το αίτημα από πλευράς Αθήνας να είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και εκεί να υπάρχει και σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με μία αληθινή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας παντελώς περιττής και αχρείαστης προκλητικότητας. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται είναι μια ακόμη εστία έντασης.

»Η χώρα μας απάντα στις προκλήσεις της γείτονος με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Στο πλευρό της Ελλάδας, καταδικάζοντας άμεσα την τουρκική προκλητικότητα, στέκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με δήλωσή του μετέφερε και το πνεύμα υποστήριξης εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων εταίρων.

«Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μελους της ΕΕ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έξοδό του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας -τις νόμιμες ανησυχίες της- και καταδίκασε τις δηλώσεις που εξέφρασαν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της.

»Θέλω να εκφράσω την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε, όχι μόνο να διεθνοποιήσει το ζήτημα των αναβαθμισμένων τουρκικών προκλήσεων, αλλά και να μιλήσει ανοιχτά για τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την οργή της Άγκυρας.

«Η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο αυτό είναι δικό της ζήτημα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την ψυχραιμία και τη σύνεση με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την επιθετική ρητορική του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν κατέδειξε και η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις υποτιμητικές και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το πρόσωπό του.

«Θα πω μόνο ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και πατώντας πάνω στις αρχές μας, στις αξίες μας και τον απαραίτητο σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο. Αυτό κάναμε εξάλλου και με την επιστολή την οποία στείλαμε στον ΟΗΕ, με την οποία αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα "επιχειρήματα" της Τουρκίας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε εμείς. Δεν πρόκειται να είμαστε ποτέ αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση, στις προσβολές, στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι αυτό το οποίο ταιριάζει σε μένα, δεν ταιριάζει στην χώρα, δεν ταιριάζει στο υπουργείο Εξωτερικών.

»Έχω με την αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Απορρέει από τους διεθνείς ισχυρούς συμμάχους που έχουμε με το μέρος μας και απορρέει από την ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι, ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτή την πορεία την οποία έχει επιλέξει».

«Κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο»

Λίγη ώρα αργότερα, από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ, ενώ έστειλε νέο εμφατικό μήνυμα προς την πλευρά της Αγκυρας: «Κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την άνοιξη του 2020 με την εργαλειοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας των προσφυγικών ροών και τις ασφυκτικές πιέσεις στον Έβρο για να επισημάνει:

«Υπερασπιστήκαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Εκείνη την εποχή η ηγεσία της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο εκλιπών Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και η Πρόεδρος της Επιτροπής, στάθηκαν στο πλευρό μας για να στείλουν ένα μήνυμα: ότι τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευθούν και ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι δεν μπορεί να εργαλειοποιούνται με τέτοια θρασύτητα.

»Έκτοτε είχαμε και καλές περιόδους αλλά τώρα βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια περίοδο έντασης. Αλλά θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα, θα εξηγήσουμε τις θέσεις μας στους συμμάχους μας. Και θέλω να ευχαριστήσω για την υποστήριξη που πάντα λαμβάναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιθανότατα θα συζητήσουμε ξανά αυτό το θέμα τον Ιούνιο, εάν συνεχιστεί η τουρκική επιθετικότητα.

»Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη που λάβαμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Roberta. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς, γιατί αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη η οποία εδράζεται σε κανόνες. Επομένως, νομίζω ότι οι θέσεις μας, επιτρέπουν να έχουμε πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα, Antonio, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό. Θα διασφαλίσουμε, όμως, ότι δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Επίσης θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όταν πρόκειται για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Γι’ αυτό, ακόμη και πριν από την ουκρανική κρίση, δαπανήσαμε περισσότερους πόρους, -όπως και η Κροατία- για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Είμαστε μια δύναμη για την ειρήνη. Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης