ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν γίνονται ανεκτοί, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής Ιουνίου

«Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στην πορεία που έχει επιλέξει» απάντησε για τις δηλώσεις Ερντογάν ο πρωθυπουργός ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εφόσον συνεχιστούν, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη τους.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεχτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο ευρωπαϊκό στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και εκεί να υπάρχει και σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με μία αληθινή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας παντελώς περιττής και αχρείαστης προκλητικότητας. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται είναι μια ακόμη εστία έντασης.

»Η χώρα μας απάντα στις προκλήσεις των γείτονος με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Με αφορμή ερώτηση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε, λέγοντας: «Η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο αυτό είναι δικό του ζήτημα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της».

Απάντηση στον Ερντογάν: Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στην πορεία που έχει επιλέξει

Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θα πω μόνο ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και πατώντας πάνω στις αρχές μας, στις αξίες μας και τον απαραίτητο σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο. Αυτό κάναμε εξάλλου και με την επιστολή την οποία στείλαμε στον ΟΗΕ, με την οποία αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα "επιχειρήματα" της Τουρκίας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε εμείς. Δεν πρόκειται να είμαστε ποτέ αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση, στις προσβολές, στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι αυτό το οποίο ταιριάζει σε μένα, δεν ταιριάζει στην χώρα, δεν ταιριάζει στο υπουργείο Εξωτερικών.

»Έχω με την αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Απορρέει από τους διεθνείς ισχυρούς συμμάχους που έχουμε με το μέρος μας και απορρέει από την ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι, ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτή την πορεία την οποία έχει επιλέξει».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Ξεκαθάρισα και στον καγκελάριο με τον οποίον είχα φιλική κουβέντα, ότι δε νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά, από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλείται ευθέως από ένα άλλο κράτος, το οποίο έχει και το καθεστώς του υποψήφιου κράτους-μέλους. Ο καγκελάριος έχει αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ο ορισμός της "γαλάζιας πατρίδας" είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει τη δυσκολία να την προβάλλει παραβιάζοντας κατάφωρα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί».

Ειδικότερα, για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο ζήτημα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι επιτυχία που βρέθηκε κοινός τόπος και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντικό, καθώς οι κυρώσεις αφορούν το 90% των εισαγωγών. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία έτσι ώστε να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορεί να χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Repower EU, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους· έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο, έργα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση καλά και να ανησυχήσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Για το ζήτημα της παρέμβασης στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφορικά με το οποίο η Ελλάδα έχει εισηγηθεί την επιβολή πλαφόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αισθάνομαι πια ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη δυναμική και μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος. Στην αρχή ήμασταν αρκετά μόνοι μας, όταν θίγαμε το ζήτημα αυτό, τώρα βλέπω αρκετούς συναδέλφους να συντάσσονται με την θέση μας και να ασκούνται πιέσεις την Κομισιόν να καταλήξει συντομότερα σε παρεμβάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν πολύ απλά να μην πληρώνουμε αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο σε σχέση με την τιμή που το πληρώνουν άλλες χώρες στον κόσμο».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και την ακρίβεια στη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή 'Ενωση προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Όπως έχει ανακοινωθεί τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, αντί για τις επόμενες εβδομάδες, η σχετική πλατφόρμα προκειμένου τα νοικοκυριά να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο.»

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει παρέμβαση για τη βενζίνη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε εφόσον υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομική τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί; Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως έχω δεσμευτεί πολλές φορές. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, έναν πολιτισμένο διάλογο, μία αντιπαράθεση αρχών και λιγότερη πόλωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δικιά τους, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά μοναχική διαδρομή. Θα κριθεί κι αυτή όταν με το καλό γίνουν εθνικές εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης