ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυμέτωπη σύγκρουση για φορολογικό και ασφαλιστικό

Πολυμέτωπη σύγκρουση για φορολογικό και ασφαλιστικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνει η κυβέρνηση καθώς σε λίγο θα ξεκινήσει η "σύγκρουση" των πολιτικών αρχηγών, την ώρα που στο Σύνταγμα θα κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις.

Έξω από το κοινοβούλιο οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις σκληρές αλλαγές που επιδεινώνουν τη ζωή τους, ενόψει και του αυριανού Eurogroup, όπου η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί αποφασισμένη για εφαρμογή μόνο των μέτρων που αποφασίστηκαν στη συμφωνία του Ιουλίου και από την άλλη να παζαρέψει με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να μην επιβληθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, στην περίπτωση αστοχιών.

diadiloseis athina

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο διεξάγεται σε έντονους τόνους και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ με τη μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιθετική προς την κυβέρνηση.

"Κανένας δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία για να καλύψει την ανεπάρκεια του. Κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ”, ανέφερε η κ. Γεννηματά στην έναρξη της ομιλίας της στη Βουλή και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έλεγε επικίνδυνα ψεύδη ως αντιπολίτευση, ενώ είναι ανίκανη ως κυβέρνηση.

“Παραλάβατε μια χώρα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και τα κάνατε μαντάρα. Η αποτυχία της κυβέρνησης έχει κριθεί από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο με λιγότερα μέτρα. Ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει, η οικονομία βυθίζεται, η ρευστότητα έχει πιάσει πάτο. Το κόστος των νέων μέτρων είναι περίπου 12,5 δις ευρώ. Τα ποσά είναι σκανδαλώδη”, ανέφερε και έκανε λόγο για φορολογική εξόντωση όσων επιμένουν να δημιουργούν σε αυτή τη χώρα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν το έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, όταν ο υπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, απάντησε «εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» στον βουλευτή της ΧΑ.

Νωρίτερα ο Κ. Παππάς είχε κάνει λόγο «για ιδεολογήματα τα οποία στηρίχθηκαν σε εκατομμύρια νεκρούς και στα γκούλακ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συντάσσεται με τις δυνάμεις κατοχής των δανειστών».
«Είστε υμνητές της δικτατορίας, υπερασπίζεστε ότι τα κρεματόρια, τις διώξεις και ότι επαχθές έχει υπάρξει στην ιστορία. Εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός τόνισε ότι «αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας».

Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

Στις 6 το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο-συναυλία στην πλατεία Συντάγματος και αναμένεται σε εκείνο το σημείο να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις. Στο συλλαλητήριο μετέχουν επίσης το ΠΑΜΕ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και άλλοι φορείς και συνδικάτα.