Θεοδωρικάκος: Η αστυνομία θα παραμείνει στο ΑΠΘ για να διασφαλίσει την κατασκευή της βιβλιοθήκης
Στην αντεπίθεση πέρασε την Παρασκευή ο Τάκης Θεοδωρικάκος και μετά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ρότα και να αναθεωρήσει την προκλητική κάλυψη τέτοιων βιαιοτήτων, ειδικά σήμερα και αύριο που έχουν εξαγγελθεί διάφορες κινητοποιήσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες καταστροφές στο κτίριο.
«Η αστυνομία θα παραμείνει στο ΑΠΘ για να διασφαλίσει την κατασκευή της βιβλιοθήκης που έχει αποφασίσει η Πρυτανική Αρχή», επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι «συρόμενος πίσω από ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στο εσωτερικό του, επιλέγει την τεχνητή όξυνση και την κάλυψη των μπαχαλάκηδων».
Στο πλαίσιο της παρέμβασης της ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε πως δεν είναι πρόοδος να καταστρέφονται οι βιβλιοθήκες στα Πανεπιστήμια και να καίγονται βιβλία, καταστάσεις που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.
«Εκφράζουμε τη συντριπτική πλειονότητα του λαού, το μέτρο και τη λογική, που λέει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι γνώσης, έρευνας, ελευθερίας και επικοινωνίας, γι´ αυτό απαίτηση της κοινωνίας, των φοιτητών, των καθηγητών και των πρυτανικών αρχών, είναι να είναι χώροι ασφαλείς στους οποίους δεν επιτρέπεται η βία, η εγκληματικότητα και η παραβίαση των νόμων», είπε για να συμπληρώσει ότι αυτή την αυτονόητη αλήθεια υπηρετεί η κυβέρνηση.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα και ότι επιχειρεί να συκοφαντήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, εμφανίζοντάς το ως άντρο παραβατικότητας». Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να μην εμμείνει στη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε ο Γιώργος Καμίνης, λέγοντας πως από τη στιγμή που τα Πανεπιστήμια αδρανούν και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τάξη, ο ίδιος επί της αρχής δεν έχει αντίρρηση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
«Το ιδεολόγημα "νόμος και τάξη" και η μετατροπή των Πανεπιστημίων σε Ανώνυμη Εταιρεία, επιστρέφονται ως απαράδεκτα και αντιδραστικά», είπε από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας υποστήριξε πως θέση του κόμματος είναι έξω τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια.
«Είστε η φωνή της καταστολής και της νόμιμης βίας», είπε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25.