ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια - Έντονη αντίδραση Αναστασιάδη

Κυπριακό: Νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια - Έντονη αντίδραση Αναστασιάδη
«Θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου» δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης Hannah McKay/Pool via AP

Σε εργασίες για το περαιτέρω άνοιγμα της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο προς εμπορική εκμετάλλευση προχωρούν οι κατοχικές αρχές. «Απαράδεκτη πρόκληση» καταγγέλλει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προαναγγέλοντας ότι η Λευκωσία θα προβεί στα δέοντα διαβήματα.

«Για το θέμα της Αμμοχώστου έχω ενημερωθεί αρμοδίως από όσους εκ καθήκοντος παρακολουθούν τι συμβαίνει στα κατεχόμενα, είναι μια νέα απαράδεκτη πρόκληση την οποία δεν θα αφήσουμε βεβαίως απαρατήρητη» δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα, και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της, όπως προσδοκεί, της Ευρώπης», προσέθεσε αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας.

Οι σχετικές δηλώσεις Αναστασιάδη προς τους δημοσιογράφους έγιναν κατόπιν της επίσκεψής τους στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του προέδρου της χώρας.

Ο Κύπριος πρόεδρος ρωτήθηκε και αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνέχεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο που ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβαλε τόσο τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ιδιαίτερα και τον τρόπο προβολής του Κυπριακού προβλήματος, πάντοτε μέσα στις σωστές διαστάσεις, μέσα και από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και σε σειρά επαφών που είχε με το Κογκρέσο και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς επίσης εάν η άρνηση της Τουρκίας να ενταχθεί η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία ευκαιρία, και με τη συμβολή της Κύπρου, για να αλλάξει η στάση κάποιων χωρών έναντι της Τουρκίας, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε:

«Μακάρι να εξαρτιόταν από τη δική μας συμβολή, αλλά, δυστυχώς, έχοντας πάντα κατά νου τις διαχρονικές συμπεριφορές κρατών, οι συμπεριφορές καθορίζονται πρώτιστα με βάση τα συμφέροντα της κάθε μιας των χωρών ή του κάθε συνασπισμού και εν συνεχεία, δυστυχώς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε.

«Όμως, αυτό δεν μας απογοητεύει, θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς, τόσο τη διεθνή κοινότητα όσο και τους συμμάχους της, το ΝΑΤΟ αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της όπως προσδοκεί, της Ευρώπης» υπογράμμισε.