ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζουμε την απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη των δύο χωρών θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζει το ΥΠΕΞ ΙΝΤΙΜΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την «ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ».

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ: «Η ένταξη δύο επιπλέον Ευρωπαίων εταίρων, με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών».

«Ελπίζουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και με τις δύο χώρες ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Συμμαχία δέχθηκε την Τετάρτη το επίσημο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας πως ζητούμενο είναι η κατά το δυνατόν σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ωστόσο, η Τουρκία μπλόκαρε ήδη την έναρξη της επεξεργασίας του αιτήματος των δύο χωρών, εμποδίζοντας σχετική ψηφοφορία που επρόκειτο να λάβει χώρα άμεσα σε επίπεδο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ΝΑΤΟϊκοί εταίροι, έχουν δεσμευτεί για την κατά το δυνατόν ταχύτερη διαδικασία, καθώς και για την παροχή ενδιάμεσων εγγυήσεων ασφαλείας έως ότου οι δύο χώρες βρεθούν επίσημα υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που εγγυάται τη συλλογική άμυνα.

Οι τουρκικές αντιρρήσεις, ωστόσο, έρχονται να θέσουν εν αμφιβόλω κατά πόσο η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ομαλά και σύντομα, καθώς και το εάν θα έχει «κλείσει» το πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας εντός δύο εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να παραστούν Στοκχόλμη και Ελσίνκι με το καθεστώς παρατηρητή στην επερχόμενη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο της Μαδρίτης.

«Λίστα αιτημάτων» από την Άγκυρα

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah δημοσίευσε την Τετάρτη λίστα δέκα αιτημάτων, την οποία όπως αναφέρει έχει καταρτίσει η κυβέρνηση Ερντογάν και πρόκειται να υποβάλει στην Φινλανδία και τη Σουηδία.

Οι δύο χώρες καλούνται να διακόψουν κάθε οικονομική υποστήριξη προς οργανώσεις που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), καθώς και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που κατά την Άγκυρα αποτελούν «προέκταση» του PKK.

Zητείται επίσης, κατά το δημοσίευμα, οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «επισπεύσουν» διαδικασίες έκδοσης για καταζητούμενους από την Τουρκία με κατηγορίες «τρομοκρατίας».

Στη λίστα περιλαμβάνεται συγκεκριμένο αίτημα προς τη Σουηδία να πατάξει την αποκαλούμενη «εκστρατεία παραπληροφόρησης» κατά της Τουρκίας από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ διότι, κατά δήλωσή του, η Φινλανδία και η Σουηδία «αποτελούν καταφύγιο πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων». Στο στόχαστρο της Τουρκίας βρίσκεται κυρίως η Σουηδία, την οποία και αποκαλεί «εκκολαπτήριο τρομοκρατών».

Οι αναφορές Ερντογάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις αφορούν κυρίως σε μέλη κουρδικών οργανώσεων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες, καθώς και σε πολλούς Τούρκους πολιτικούς εξορίστους που έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε νωρίτερα την Τετάρτη στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος της Τουρκίας στο παρελθόν που δέχτηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

Σχετική αναφορά στην Ελλάδα είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος και την περασμένη Παρασκευή, όταν και αιφνιδίασε το ΝΑΤΟ με τη δήλωση πως «δεν διάκειται θετικά» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης