Μπάιντεν - Μητσοτάκης: Πιο σημαντική από ποτέ σχέση μεταξύ των δύο χωρών
Ανανεώθηκε:
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με θέρμη, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησης, «σήμερα η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι πιο σημαντική από ποτέ» . «Το επίπεδο της σχέσης μας είναι στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο» ήταν η φράση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους "Ιδρυτές Πατέρες" μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας.
»Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ.
»Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.»
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας.
»Όπως γνωρίζετε, οι "Ιδρυτές Πατέρες" σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας "Ιδρυτές Πατέρες" άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
»Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
»Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.»
Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.»
Κατά τη διευρυμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς επίσης την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Από την αμερικανική πλευρά, στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται οι: Αμος Χοκσταιν, Τζειμς Σάλιβαν και Αμαντ Σλοατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό κλίμα στη συνάντηση και το βέλτιστο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων καταγράφηκε και στην ενδυματολογική επιλογή του Αμερικανού προέδρου σε γραβάτα.
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η γραβάτα του Τζο Μπάιντεν είναι στα χρώματα της γαλανόλευκης, ενώ την κοσμούν μικρές ελληνικές σημαίες.
Λίγο πριν από τις 22:30 η ελληνική αυτοκινητοπομπή πέρασε την πύλη του Λευκού Οίκου. Παραταγμένα στον αύλειο χώρο του Λευκού Οίκου ήταν μικτά αγήματα απόδοσης τιμών.
Η στιγμή της άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αποστολής στον Λευκό Οίκο:
Εν πολλοίς ο πρωθυπουργός, κατά τις παρεμβάσεις του, που προηγήθηκαν της παρουσίας του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, έδωσε το στίγμα για τους στόχους που έχει θέσει για αυτό το κρίσιμο τετ α τετ.
Αυτοί φαίνεται ότι αντανακλούν τις επιδιώξεις της Αθήνας τόσο στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων, με την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τη συναρτώμενη συνέχεια στη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ με αιχμή την συμμετοχή της χώρας μας ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F-35.
Περαιτέρω η κρίση στην Ουκρανία και οι παρενέργειες που πυροδοτεί θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της πρώτης δια ζώσης επαφής των δυο ηγετών. Θα αποτελέσει μια γόνιμη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να υπενθυμίσει την άμεση και πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδος με την δυτική αντίδραση με την αποστολή τόσο ανθρωπιστικής όσο και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο ανασχεδιασμός του ενεργειακού χάρτη και ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτήν την διαδικασία είναι ένα από τα κεντρικά θέματα αυτής της συνάντησης. Η Ελλάδα άλλωστε έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και σχεδιάζει επιπλέον βήματα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που θα την μετατρέψουν σε ενεργειακό κόμβο.
Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τα πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης όπως ο Europe- Asia interconnector. Αμφότερα τα έργα εγείρουν αμερικανική υποστήριξη.
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος που έχουν οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα ένας σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του πλανήτη, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την κομβική συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ΜSNBC και τους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ σημαντική και μία ευκαιρία για να γιορτάσουν Ελλάδα και ΗΠΑ τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και ταυτόχρονα το μονοπάτι για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει - Σταθερός εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ