ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα ανθρωπογεωγραφία και τα δύο μεγάλα στοιχήματα Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα ανθρωπογεωγραφία και τα δύο μεγάλα στοιχήματα Τσίπρα
Μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Τσίπρα είναι κι ο «επαναπατρισμός» περίπου 500.000 ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά απείχαν από τις κάλπες το 2019 ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα- δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας- της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή, ιδίως στην Αττική, υποδεικνύουν πως μέχρι πρότινος δεν υπήρχε αντιστοίχιση του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Στην προηγούμενη ψηφοφορία- το 2016 από τους συνέδρους- τις πρώτες θέσεις είχαν καταλάβει στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή της περασμένης Κυριακής τις πρώτες θέσεις όλα δείχνουν ότι καταλαμβάνουν είτε στελέχη της νέας γενιάς, με λιγότερες ή περισσότερες ηγετικές φιλοδοξίες- Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης- είτε προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης και Γιάννης Ραγκούσης.

Ψηλά βρίσκεται κι ο Γιώργος Τσίπρας.

Αυτά τα στελέχη, μαζί με ορισμένα άλλα βεβαίως που πρώτευσαν σε άλλες περιφέρειες, θα αποτελέσουν, με προσθαφαιρέσεις, και τη νέα ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αυτήν τη φορά θα έχει έναν πιο θεσμικό τίτλο από αυτό του «πρωινού καφέ» αφού θα έχει εκλεγεί μάλιστα από την Κεντρική Επιτροπή.

Θα είναι 11μελής ή 12μελής και θα ονομάζεται πιθανόν Εκτελεστική Γραμματεία.

Από την Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, καθώς φυσικά κι ο γραμματέας της.

Αλλαγές προμηνύονται και στις θέσεις των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από τα αποτελέσματα μάλλον επιβεβαιώνεται κι ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα σε προεδρικούς και Ομπρέλα, όπως διαμορφώθηκε στο συνέδριο, δηλαδή 75%- 25% υπέρ των πρώτων.

Στη δεύτερη δεκάδα και πιο κάτω βρίσκουμε πρωτοκλασάτα στελέχη της Ομπρέλας, όπως τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πάνο Σκουρλέτη και την Θεανώ Φωτίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία πρώτη είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, δεύτερη η Κατερίνα Νοτοπούλου, τρίτος ο Σωκράτης Φάμελλος και τέταρτος ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Στη Δυτική Μακεδονία πρώτος ήταν ο αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης, Σωκράτης Βατάλης, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη πρώτος ήταν ο πρώην βουλευτής Καβάλας, Κώστας Μορφίδης.

Στην Κρήτη την πρωτιά κατέλαβε ο Παύλος Πολάκης, στην Πελοπόννησο ο Αλέξης Χαρίτσης, στη Δυτική Ελλάδα ο Θάνος Μωραΐτης, στην Ήπειρο η Όλγα Γεροβασίλη, στα Ιόνια Νησιά ο Κώστας Παυλίδης, στη Θεσσαλία ο Άρης Αγραφιώτης με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Βασίλη Ζωγράφο, στη Στερεά Ελλάδα ο Γιάννης Σαρακιώτης, στο Βόρειο Αιγαίο ο Γιάννης Μπουρνούς (έμεινε εκτός ο βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης λόγω της ποσόστωσης 20% για τους βουλευτές), στο Νότιο Αιγαίο με μεγάλη διαφορά ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Από τα αποτελέσματα θα καταστεί φανερό κι ότι «έσπασαν οι γραμμές» κάθε τάσης αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν περιορίστηκαν στα «χαρτάκια» με τους εκλεκτούς που είχαν μοιραστεί, αλλά προχώρησαν και σε προσωπικές επιλογές, με διαφορετικά κριτήρια ο καθένας.

Δεν πέρασε απαρατήρητη, πάντως, και η απουσία γύρω στις 20.000 ήδη εγγεγραμμένων μελών, κάτι που θεωρείται μήνυμα δυσφορίας προς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές του.

Όπως κι αν έχει, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης ημέρας για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του συνόλου των μελών- νέων και παλιών- ώστε να αποτελέσουν «εστίες υπερμετάδοσης» σε τοπικό, συνδικαλιστικό και κινηματικό επίπεδο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται σημαντική η ποικιλία προέλευσής των νέων μελών, ιδίως από τα πιο λαϊκά στρώματα του πληθυσμού και τη νεολαία.

Επίσης, μεγάλο προσωπικό στοίχημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κι ο «επαναπατρισμός» περίπου 500.000 ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά απείχαν από τις κάλπες το 2019, συμβάλλοντας εμμέσως στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.