ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: Η Τουρκία διατηρεί λεπτή διπλωματική ισορροπία μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Καλίν: «Είμαστε αντίθετοι σε αυτόν τον πόλεμο από την αρχή, αλλά διατηρήσαμε και επαφή με τη Μόσχα» AP Photo

Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει στον ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. 

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, γείτονας των αντιμαχόμενων χωρών στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλούς δεσμούς και με τη Ρωσία και την Ουκρανία και έχει αντιταχθεί στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Για τον λόγο αυτό, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν πάει στη χώρα από την έναρξη του πολέμου, ενώ εκεί έχουν μεταφερθεί και γιοτ ολιγαρχών λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ΕΕ.

Επίσης, η Άγκυρα προμηθεύσει το Κίεβο με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει μπλοκάρει τα στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία.

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτόν τον πόλεμο από την αρχή», αλλά διατηρήσαμε και επαφή με τη Μόσχα, είπε ο Καλίν στο Reuters.

«Χρειάζονται κάποιον - έναν έμπιστο συνεργάτη, διαπραγματευτή, μεσολαβητή, συντονιστή - κάποιον για να μπορεί να μιλήσει και στη ρωσική πλευρά και στην ουκρανική», είπε στο Reuters.

«Μπορέσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση από την αρχή του πολέμου και νομίζω ότι είναι πραγματικά προς το κοινό συμφέρον όλων να διατηρήσουν όλοι μια ισορροπημένη θέση».

Αναφερόμενος στην λήξη του πολέμου και τις συνομιλίες των ηγετών των δύο χωρών που φιλοδοξούσε να φιλοξενήσει η Άγκυρα, ο Καλίν σημείωσε πως «δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να λυθεί αυτό εν μία νυκτί».

Ερωτηθείς τι μπορεί να ωθήσει την Τουρκία να υιοθετήσει μια πιο φιλο-ουκρανική και τιμωρητική στάση εναντίον της Ρωσίας, είπε:

«Τι καλό θα έκανε αυτό;» Δεν θα «άλλαζε την έκβαση ούτε την πορεία του πολέμου σε αυτό το σημείο».

Σχετικά με την πιθανή πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει μια σειρά από συγκεκριμένα, θετικά βήματα για να προχωρήσει αυτό» και να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία, η οποία θα ενίσχυε τους διμερείς δεσμούς και επίσης την άμυνα του ΝΑΤΟ σε δύσκολες στιγμές», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης