ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία για συνομιλίες

ΝΑΤΟ: Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία για συνομιλίες
Οι σημαίες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Διπλωματική λύση με την Τουρκία θέλει να βρει η Σουηδία καθώς η Άγκυρα απειλεί με βέτο την ενταξιακή προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος με την Άγκυρα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Πίτερ Χούλτκβιστ.

Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να μπουν στη Συμμαχία, η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι δεν θα έβλεπε θετικά τις αιτήσεις αυτές, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει πως «οι Σκανδιναβικές χώρες είναι ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», είπε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Σημειώνεται πως οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς οι δύο χώρες θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

Καλίν: Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε πως η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει στον ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

AP Photo/Emrah Gurel

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, γείτονας των αντιμαχόμενων χωρών στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλούς δεσμούς και με τη Ρωσία και την Ουκρανία και έχει αντιταχθεί στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Για τον λόγο αυτό, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν πάει στη χώρα από την έναρξη του πολέμου, ενώ εκεί έχουν μεταφερθεί και γιοτ ολιγαρχών λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ΕΕ.

Επίσης, η Άγκυρα προμηθεύσει το Κίεβο με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει μπλοκάρει τα στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία.

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτόν τον πόλεμο από την αρχή», αλλά διατηρήσαμε και επαφή με τη Μόσχα, είπε ο Καλίν στο Reuters.

«Χρειάζονται κάποιον - έναν έμπιστο συνεργάτη, διαπραγματευτή, μεσολαβητή, συντονιστή - κάποιον για να μπορεί να μιλήσει και στη ρωσική πλευρά και στην ουκρανική», είπε στο Reuters.

«Μπορέσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση από την αρχή του πολέμου και νομίζω ότι είναι πραγματικά προς το κοινό συμφέρον όλων να διατηρήσουν όλοι μια ισορροπημένη θέση».

Αναφερόμενος στην λήξη του πολέμου και τις συνομιλίες των ηγετών των δύο χωρών που φιλοδοξούσε να φιλοξενήσει η Άγκυρα, ο Καλίν σημείωσε πως «δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να λυθεί αυτό εν μία νυκτί».

Ερωτηθείς τι μπορεί να ωθήσει την Τουρκία να υιοθετήσει μια πιο φιλο-ουκρανική και τιμωρητική στάση εναντίον της Ρωσίας, είπε:

«Τι καλό θα έκανε αυτό;» Δεν θα «άλλαζε την έκβαση ούτε την πορεία του πολέμου σε αυτό το σημείο».

Σχετικά με την πιθανή πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, είπε:

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει μια σειρά από συγκεκριμένα, θετικά βήματα για να προχωρήσει αυτό» και να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία, η οποία θα ενίσχυε τους διμερείς δεσμούς και επίσης την άμυνα του ΝΑΤΟ σε δύσκολες στιγμές», είπε.

Οι «όροι» της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Σημειώνεται πως εμμένοντας στα περί «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε κατόπιν της ολοκλήρωσης της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο ότι η Άγκυρα ανέκαθεν υποστήριζε την ιδέα της επέκτασης της Συμμαχίας, παρέθεσε εντούτοις τους «όρους» της προς υποστήριξη της προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών στις δομές της Συμμαχίας.

AP Photo/Michael Sohn

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε την Κυριακή πως Σουηδία και Φινλανδία πρέπει «να πάψουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» -αναφερόμενος στο PKK και τους Γκιουλενιστές-, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν, ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως «διατυπώνει τη γνώμη και τις ανησυχίες της», ιδιαίτερα σχετικά με την «υποστήριξη» της Σουηδίας προς τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Xώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, βάσει των όσων μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνοντας πως ενημέρωσε τους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την «υποστήριξη» των δύο χωρών στο PKK.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι «ανησυχίες» της χώρας του πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, και τα κράτη-μέλη «πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους.

Ο ίδιος υιοθέτησε διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Για τη Φινλανδία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.