ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνήμες από τη Marfin κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού - φορολογικού στη Βουλή

Μνήμες από τη Marfin κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού - φορολογικού στη Βουλή
Eurokinissi/Παναγιώτης Στόλης

Η συζήτηση του ασφαλιστικού και το φορολογικού νομοσχεδίου ανέσυρε και μνήμες από τη Marfin.

O υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στη δευτερολογία του στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, απαντώντας σε σχετικές αναφορές εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, είπε ότι «Αν δεν υπήρχε η προβοκάτσια της Marfin, οι συγκεντρωμένοι εκείνης της ημέρας θα είχαν φθάσει τις 500.000 και όχι τις 100.000 και το "ποτάμι" των αντιδράσεων των εργαζομένων θα είχε ξεχυθεί».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να αποδίδουμε τιμή στους αγώνες, αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούμε νεκρούς ανθρώπους για να προβάλλουμε τα πολιτικά μας επιχειρήματα».

Κατρούγκαλος: Υποκριτική και θλιβερή η κριτική που μου ασκείται

Χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα «άδικο κι άναρχο, με παλιά πελατειακή λογική των επί μέρους ρυθμίσεων και πολλές ταχύτητες εργαζομένων».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κριτική που ασκείται είναι «υποκριτική» και «θλιβερή» βασισμένη σε ανακρίβειες.

Για τα ελλείμματα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μεγάλα ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία . Υπερασπισθηκε τις νέες ρυθμίσεις λέγοντας ότι υπερτριπλασιάζεται η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ μειώνονται σταδιακά τα ελλείμματα.

Για τη διατήρηση των υφιστάμενων βουλευτικών συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε υποκριτικό το θόρυβο που προκλήθηκε, καθώς υπάρχουν πρώην βουλευτές οι οποίοι δεν λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη και δεν ήταν ποτέ ασφαλισμένοι. «Εάν τις καταργούσαμε θα ήταν σαν αν ευνοούμε εκείνους που έχτισαν βίλες κι έχουν λεφτά στην Ελβετία σε σχέση με τίμιους βουλευτές που σε όλο τους τον πολιτικό βίο δεν είχαν άλλο έσοδο εκτός από τη βουλευτική τους αποζημίωση και δεν ασκούσαν παράλληλα άλλη εργασία. Και αυτό δεν θα ήταν σωστό να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης»

«Νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει 15 παραμύθια και μύθους του υπουργού Εργασίας». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για την κυβερνητική πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κάνει μεταπτυχιακά στην εξαπάτηση». Συγκεκριμένα αμφισβήτησε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και ότι στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ εκτίμησε ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ και τα μερίσματα των επικουρικών ταμείων.

Την άποψη ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος . «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δέχεται λυσσώδεις επιθέσεις τόσο από την πλειοψηφία των δανειστών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν- Βελκουλέσκου; Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκαιγε διαφορετικά;», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ένα ψέμα από την αρχή έως το τέλος χαρακτήρισε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Υπογράμμισε δε πως όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ένα ψέμα από την αρχή έως το τέλος. Χάνουν οι περισσότεροι, είναι ο «θάνατος του εμποράκου», των ελευθέρων επαγγελματιών, του αγρότη. Αποτελεί ένα «προγκρόμ κατά της μεσαίας τάξης και λεπίδα για τους φτωχούς. Είστε νεκροθάφτες του ασφαλιστικού», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετατρέπεστε στα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων μίσος ενάντια στην οργάνωση των αγώνων. Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη, δεν θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους και το λαό», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφερόμενος στην εισαγωγή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγείται σε οριστικό ενταφιασμό η 13η και η 14η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας προέβλεψε ότι το 2018 θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και νέες μειώσεις, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι αποθαρρύνει τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολλά για να εισπράξουν πολύ λίγα.

Τέλος, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για μια σύνταξη μέχρι 1.400 ευρώ και κάλεσε την κυβέρνηση να μην στρέφει τις κοινωνικές τάξεις την μία απέναντι στην άλλη. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επιβαρύνεται υπερβολικά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να παίρνουν πολύ λιγότερα από τους υπαλλήλους του δημοσίου» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.