Ενεργειακή κρίση - Σκρέκας: Θα πληρώσουμε την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις
Ανανεώθηκε:
Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο υπουργών Ενεργείας η Ευρώπη θα συζητήσει και θα αποφασίσει για το πώς θα γίνονται οι πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά το μπλόκο της Μόσχας στην παροχή ενέργειας σε Πολωνία και Βουλγαρία, επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.
Όπως είπε ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας στον ΣΚΑΪ, η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.
Σύμφωνα με τον ο κ. Σκρέκα, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά, ενώ εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και κάποιες φορές το ξεπερνά.
«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», διαβεβαίωσε.
Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, «θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο».
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε και σχολίασε πως μετά τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση έχουμε την ενεργειακή κρίση.
Υπενθυμίζεται πως και στην έκτακτη, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε πως η Ελλάδα «είναι ενεργειακά ασφαλής» και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.
«Αν η Ρωσία μας κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20-21 Μαΐου, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή» επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας κατόπιν της σύσκεψης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία εκβιάζει, συντονισμένη η απάντησή μας
Εγκαλώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρώπη με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την Τετάρτη πως η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».
«Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές» επισήμανε η Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι συνεδρίασε ήδη η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση.
«Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα» είπε η Φον ντερ Λάιεν.
«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους», πρόσθεσε η ίδια.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.
«Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη», προσθέτοντας ότι «η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».
Εξάλλου, ερωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
«Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε.
Καταλήγοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά επί του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, διότι χάνει σημαντικά έσοδα.