Ενεργειακή κρίση: Τι «παγώνει» τη λύση του πλαφόν - Τα άλλα σενάρια και οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών για τη νέα στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ταλανίζονται από την ενεργειακή ακρίβεια.
Αυτή η σύσκεψη θα είναι κομβική για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, που κατά συγκλίνουσες πληροφορίες θα αναβαθμίσει σημαντικά την τελική μορφή της κυβερνητικής παρέμβασης στο ράλι των τιμολογίων της ενέργειας.
Στο… μπλοκάκι του πρωθυπουργού προστίθενται διαρκώς δεδομένα από τις προτάσεις που επεξεργάζονται οι επιτελείς στις οδούς Νίκης και Μεσογείων, οι οποίοι αναζητούν την αποτελεσματικότερη παρέμβαση που δεν θα επηρεάζει και τις δημοσιονομικές αντοχές.
Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ακόμη είναι ανοιχτή καθώς, καθώς υπολείπονται σημαντικές ψηφίδες για την ολοκλήρωση αυτού του μωσαϊκού.
Υπό αυτό το πρίσμα κυβέρνηση δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της. Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μπορεί να μην αποκλείονται ή να μην διαψεύδονται από τη δημόσια συζήτηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με γνώστες των διεργασιών, την προοπτική τους αδυνατίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές παράμετροι.
Για παράδειγμα, η επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθεί μια ραγδαία αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, σύμφωνα τα ίδια στελέχη, ενέχει τεχνικές αλλά και οικονομικές δυσκολίες.
Περαιτέρω, περιγράφεται ως μια κίνηση που θα έδινε και λαβές για πολιτική κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα ακύρωνε το κυβερνητικό αφήγημα όλων των προηγούμενων μηνών κόντρα στην επίμονη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την υιοθέτηση της λύσης της ανώτατης τιμής.
Επιπλέον, κατά την ίδια ανάλυση, τα κονδύλια που τώρα χρηματοδοτούν την απευθείας στήριξη των καταναλωτών θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τους παρόχους ενέργειας που θα προμηθεύονται φυσικό αέριο με αυξημένα τιμολόγια χονδρικής.
Στον αντίποδα, όπως έγραφε το CNN Greece, ένα από τα σενάρια για το οποίο γίνεται διεξοδική ανάλυση και απασχολεί τη δημόσια σφαίρα είναι η επέκταση της επιδότησης των λογαριασμών αλλά με σημαντικά υψηλότερες εκπτώσεις στην τελική τιμή του ρεύματος.
Αυτή η επιλογή θεωρείται ότι θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών και αυξήσει το μετρήσιμο αποτέλεσμα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ακόμη και σε αυτήν περίπτωση δεν έχουν προσδιοριστεί οριστικά οι οικονομικές λεπτομέρειες.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος της παρέμβασης πάνω από τα δυο δισεκατομμύρια, σε μια προφανή αντανάκλαση της πρωθυπουργικής διακήρυξης, ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, η Αθήνα θα εφαρμόσει μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης με εθνικούς πόρους.
Η τελική φόρμουλα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 και 31 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο στήριξης δεν θα στοχεύει μόνο στην ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το «ηλεκτροσόκ» στο ρεύμα.
Εντός των προσεχών εβδομάδων, αναμένονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την δημοσιονομική πολιτική του 2023.
Συνδυαστικά με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το έλλειμμα, θα καθοριστεί με περισσότερη ευκρίνεια ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τα μέτρα ενίσχυσης.
Πρόκειται για μια πολιτική που θα επεκταθεί και στον Μάιο, στον οποίο δεν αποκλείεται, όπως τόνισε ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας, να διευρυνθεί η επιδότηση καυσίμων.
Επιπλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται εισηγήσεις να παραταθεί η χορήγηση της επιταγής ακρίβειας, ακόμη και με διεύρυνση της περιμέτρου κάλυψης.