ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλή η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά μας γονατίζει η ενέργεια, λένε έμποροι και εστίαση

Καλή η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά μας γονατίζει η ενέργεια, λένε έμποροι και εστίαση
«Χαμόγελα» στους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου από την χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας όμως ανοίγει νέο κύκλο ζημιών στις επιχειρήσεις INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ανάσα στην αγορά και ειδικότερα στο χώρο της εστίασης θα δώσει η χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στην πανδημία από την 1η Μαΐου

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της εστίασης, βλέπουν με «καλό μάτι» την επιστροφή στην κανονικότητα δεδομένου ότι όλοι οι πελάτες θα μπορούν πλέον να εισέρχονται ελεύθερα στα καταστήματά τους, χωρίς την υποχρέωση επίδειξης αποτελέσματος rapid test ή πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ομοίως και στα εμπορικά καταστήματα, όπου ένα μέρος των πολιτών δεν μπορούσε να ψωνίσει διά ζώσης λόγω των περιορισμών, με αποτέλεσμα εμπορικοί κλάδοι, όπως η υπόδηση και η ένδυση να παρουσιάσουν μεγάλη πτώση των εσόδων τους, το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς και το πρώτο του 2022.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος και ο πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, μιλούν στο CNN Greece για το πώς επωφελούνται οι κλάδοι τους από τη χαλάρωση των μέτρων.

Επισημαίνουν όμως ότι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανοίγει νέο κύκλο ζημιών στις επιχειρήσεις και θεωρούν πολύ σημαντική την κρατική οικονομική στήριξη για να μην «γονατίσουν».

«Η εστίαση δεν μπορεί να γίνει είδος πολυτελείας»

Να προστατευτεί ο χώρος της εστίασης από τη νέα κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, λόγω της αύξησης στην τιμή της ενέργειας ζητάει ο κλάδος της εστίασης που αγγίζει σε αριθμό τις 80.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά.

Ο πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, θεωρεί απαραίτητη τη χαλάρωση των μέτρων, καθώς ήταν κάτι που περίμεναν από καιρό, ωστόσο επισημαίνει ότι, τα δεδομένα άλλαξαν και η άνοδος στην τιμή της ενέργειας φέρνει νέα προβλήματα στον κλάδο των επιχειρήσεων. Προσθέτει ότι η κρατική παρέμβαση και τα οικονομικά μέτρα θα λειτουργήσουν θετικά στον κλάδο, ωστόσο τονίζει πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν λύση σε συγκεκριμένα ζητήματα.

«Η χαλάρωση των μέτρων ήταν κάτι που θέλαμε εδώ και πολύ καιρό. Εμείς προσπαθούσαμε όλο αυτό το διάστημα να τηρήσουμε τα μέτρα αλλά οι δυσκολίες ως προς το να λειτουργήσουν τα καταστήματά μας, ήταν τεράστιες. Μας είχε προβληματίσει το γεγονός ότι έπρεπε να ελέγχουμε ποιος θα μπει και ποιος όχι, στο κατάστημά μας. Αυτό μας προκαλούσε και απώλεια εσόδων. Από 1η Μαΐου ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα όσον αφορά την επισκεψιμότητα», λέει ο ίδιος και τονίζει πως χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

«Η ζημιά στην εστίαση είναι μεγάλη. Δεν λειτουργούμε όπως το 2019 που υπήρχε μία κανονικότητα. Γίνεται μία προσπάθεια από τους επαγγελματίες της εστίασης να μπορέσουν να κρατηθούν αλλά δυστυχώς και πάλι αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε νέα μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τις πρώτες ύλες, το ηλεκτρικό, την ενέργεια και γενικότερα τα μεγάλα έξοδα της εστίασης και αυτά θα προκαλέσουν εν καιρώ πολλά προβλήματα», αναφέρει ο ίδιος.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε μία ισορροπία στις τιμές των προϊόντων. Δεν μπορούμε να κάνουμε την απλή ταβέρνα, το μεζεδοπωλείο, το σουβλατζίδικο "είδος πολυτελείας". Δεν μπορεί ο καταναλωτής να ξοδεύει αρκετά χρήματα για να απολαύσει ένα γεύμα», λέει ο ίδιος.

«Να αποφύγουμε μία νέα απώλεια εσόδων στις επιχειρήσεις μας»

Η όποια κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις θα είναι σημαντική την περίοδο αυτή, επισημαίνει ο κ. Δαβερώνης και αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης χρειάζονται για τους επόμενους 6 μήνες συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

«Είμαστε επιχειρηματίες και δεν θέλουμε να ζούμε με επιδοτήσεις και επιδόματα. Θέλουμε να έχουμε κανονικά αποτελέσματα αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να λειτουργούμε υπό κανονικές συνθήκες. Από τη μία η πανδημία από την άλλη οι αυξήσεις στην ενέργεια, μας έχει δυσκολέψει πολύ. Σίγουρα όποιο βοήθημα δοθεί και στην εστίαση είναι σημαντικό, δεν είναι όμως και το λογικό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να ζούμε με επιδόματα. Θέλουμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο της κανονικότητας. Η εστίαση, είναι ένας κλάδος ο οποίος αποδίδει μαζί με τον τουρισμό στο 65% στα έσοδα της χώρας», λέει ο ίδιος.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά ο κλάδος της εστίασης, το σωματείο ζητάει μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις όπως, να μειωθούν για ένα εύλογο διάστημα, φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να καταβληθούν από την πλευρά των ιδιοκτητών της εστίασης. «Για να μπορέσουμε κι εμείς να λειτουργήσουμε πιο σωστά. Αλλιώς κινδυνεύουμε να είμαστε συνέχεια μείον στο εισόδημά μας με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων μας», λέει ο ίδιος.

Ζητούν μεταξύ άλλων:

  • μείωση της φορολογίας και ΦΠΑ
  • μείωση ασφαλιστικών εισφορών για να μην χαθούν θέσεις εργασίες
  • όχι στην προκαταβολή φόρου

«Πτώση έως και 50% στο εμπόριο»

Θετικά βλέπει την απόφαση για τη χαλάρωση των μέτρων και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος. Εξηγεί ότι η οικονομική ενίσχυση από την πλευρά του κράτους στον εμπορικό κόσμο λόγω των αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας, θα βοηθήσει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στον εμπορικό κλάδο. «Οι ανακοινώσεις των αρμοδίων για οικονομική βοήθεια είναι θετικές, όμως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο της ζημιάς από την κρατική ενίσχυση», λέει ο κ. Καπράλος στο CNN Greece.

Όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα λέει: «Σίγουρα το μέτρο αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα καταστήματα έχουν τηρήσει απόλυτα όλα τα μέτρα και τους κανόνες όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας. Οπότε θεωρώ ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και ο κόσμος έχει την ανάγκη να αισθανθεί ότι μπαίνει σε μία κανονικότητα. Όπως και οι επιχειρήσεις έχουν την ίδια ανάγκη, διότι το επόμενο διάστημα θα είναι θετικότερο από αυτό που έχουμε περάσει. Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος έτσι όπως απεικονίστηκε, όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά και μέσα από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Είχαμε ένα δύσκολο τρίμηνο του 2021 και ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2022», λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καπράλο, από τις αρχές του Νοεμβρίου, όταν δηλαδή εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις εισόδους των καταστημάτων, η επισκεψιμότητα στα καταστήματα έως τώρα είναι απογοητευτική.

«Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δυσκολεύτηκαν εξαιρετικά. Επειδή έχουμε μπροστά μας την περίοδο του Πάσχα, την καλοκαιρινή σεζόν και τον τουρισμό, θεωρώ ότι η χαλάρωση των μέτρων που θα αποδώσει την αίσθηση της κανονικότητας θα βοηθήσει την ψυχολογία του κόσμου αλλά και πρακτικά θα διευκολύνει την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματά μας. Αυτά τα μέτρα λειτουργούσαν αποτρεπτικά έως τώρα για μία μερίδα συμπολιτών μας» αναφέρει ο ίδιος.

Τα μέτρα προκάλεσαν μείωση τζίρου έως και 50% σε μικρές επιχειρήσεις. «Είδαμε κάποιους κλάδους οι οποίοι δυσκολεύτηκαν περισσότερο από κάποιους άλλους κατά την περίοδο της πανδημίας. Όπως για παράδειγμα η ένδυση και η υπόδηση. Διαπιστώσαμε ότι η πτώση σε μικρές επιχειρήσεις ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερη από μεγάλες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου. Δηλαδή μία μεγάλη επιχείρηση η οποία είδε πτώση – 10% στον ίδιο κλάδο η μικρή επιχείρηση είδε πτώση έως – 50%», λέει ο ίδιος.

«Δηλαδή υπάρχουν μεγάλες διαφορές τζίρου σε επιχειρήσεις ανά κλάδο ή ανά μέγεθος. Το σύνολο της ελληνικής οικονομίας αποτελείται και από μικρές και από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρές είναι το 96,4%, οπότε αν αυτές οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη πτώση από ότι οι μεγάλες, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη και σε μέτρα στήριξης αλλά και σε αποφάσεις όπως η χαλάρωση των μέτρων που βοηθούν τη λειτουργία τους» καταλήγει ο κ. Καπράλος.