Τσίπρας στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει- Το πρόγραμμα 100 ημερών
Ανανεώθηκε:
Για συνέδριο τομής και συνέχειας κι ένα μεγάλο άλμα προς την πολιτική αλλαγή έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την εναρκτήρια ομιλία του στο τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επαναφέροντας το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Υπογράμμισε πως η απάντηση είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ειρήνη, υπογραμμίζοντας πως η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ώριμος, πιο έτοιμος, πιο αποφασισμένος.
Ως προς τα εσωκομματικά, κάλεσε τους σύνεδρους να ανοίξουν χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, τους κάλεσε για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση του κόμματος:
«Σας καλώ να εντάξουμε στο κόμμα τον κόσμο που μας στηρίζει πολιτικά και εκλογικά, γιατί αυτός ο κόσμος είναι που θα μας προσφέρει τη γνώση και την πείρα του, τη δράση και τη συμμετοχή του, τη ζωντάνια που μας βοηθάει να αποφύγουμε τη γραφειοκρατική αναπαραγωγή του εαυτού μας.
» Σας καλώ να αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό, αλλά και για την εμπέδωση της άμεσης δημοκρατίας, τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, που μας δίνουν νέες και μεγάλες δυνατότητες. Να απευθυνθούμε στους νέους με σύγχρονους τρόπους, για να ξεπεράσουμε το μεγάλο εμπόδιο της αποστροφής στην πολιτική και τα κόμματα, που γέννησε το παλιό πολιτικό σύστημα.
» Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό. Μόνο έτσι, με πραγματικές οργανώσεις μελών, κόμμα μελών, αποφάσεις μελών, επιλογές μελών, και βέβαια δράση μελών, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θα γίνεται κάθε μέρα πιο δυνατός, πιο βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία, πιο έτοιμος να φέρει σε πέρας δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα.
» Από τον πρόεδρο και τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ή τους βουλευτές, μέχρι το τελευταίο μέλος της πιο μακρινής οργάνωσής μας, όλοι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων και στην εκλογή των οργάνων. Να κρατήσουμε, φυλαγμένο πάντα στην αριστερή μας τσέπη, το συναξάρι των αγώνων, των θυσιών, της προσφοράς στο λαό, που συνόδευαν πάντα την Αριστερά στη δύσκολη πορεία της μέσα στις δεκαετίες.
» Να γίνουμε ένα κόμμα πρωτοπόρο στις δομές, τις διαδικασίες και τη δράση του».
Ταυτοχρόνως, απεύθυνε κάλεσμα στο σύνολο των προοδευτικών πολιτών, αλλά και στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, πρωτίστως προς το ΚΙΝΑΛ χωρίς να το κατονομάζει, καλώντας τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους και υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι ανοιχτό βιβλίο:
"Εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.
Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν.
Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα,
Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση.
Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές.
Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία.
Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Πώς, πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πώς, ποια κυβέρνηση, και με ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας.
Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο.
Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα.
Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει.
Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής.
Μιας κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς δεμένα χέρια.
Θέλουμε να είμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου.
Και ας μη λησμονεί κανείς :
Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήρια της.
Η κοινωνία και η ιστορία δικαιώνουν αυτούς που δε δίστασαν να μπουν στη μάχη και να αγωνιστούν για ψωμί και δικαιοσύνη".
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην ανακοίνωση των πέντε συν ενός δεσμεύσεων της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες θα υλοποιήσει τις πρώτες 100 ημέρες.
Αφορούν παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, υπέρ της εργασίας, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του ΕΣΥ, αλλά και της νέας γενιάς, δίνοντας έμφαση σε μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.
Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
" Η πρώτη βασική μας δέσμευση:
Να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα.
Πως θα το πετύχουμε αυτό ;
Με μια δέσμη παρεμβάσεων που έχουμε ήδη σχεδιάσει :
- Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
- Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.
- Δεσμευόμαστε για αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου, με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, αλλά και για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας.
- Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Για επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ
Για χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.
Για επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση.
- Δεσμευόμαστε για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του στους αγρότες.
- Δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.
- Τέλος, επειδή σε αυτή τη χώρα όλο μιλάνε για λεφτόδεντρα, όταν είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα της πλειοψηφίας στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δις ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.
Αυτό είναι το σχέδιό μας για να κάνουμε πράξη τη πρώτη μας βασική δέσμευση, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας.
- Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας.
Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.
Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Και θέλω να επισημάνω ότι η δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά τον κόσμο της εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είναι όπως έχει αποδείξει η πράξη και ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης.
- Η τρίτη βασική μας δέσμευση είναι αυτή που αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου.
Όπου Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας.
Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
Είναι μια παρέμβαση που το πιθανότερο δε θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση.
Αφού και για τα Δημόσια ταμεία, ιδίως μετά τη κρίση ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Αν επιθυμούμε μια οικονομία με τις μμε στη πλειοψηφία τους χρεοκοπημένες ή αν επιθυμούμε μια νέα αρχή με δυνατότητα να σωθούν όσες περισσότερες εξ αυτών.
Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.
Τέλος έχουμε ήδη μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχεδιασμό.
- Η τέταρτη βασική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων.
Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.
Να εδραιώσουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
Να δημιουργήσουμε δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας.
Να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας απο αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημία στη πρώτη γραμμή.
Να αναμορφώσουμε το μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ.
Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Να εντάξουμε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά
Να δημιουργήσουμε ένα νέος χάρτη Δημόσιας Υγείας και ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.
Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.
- Τέλος, η πέμπτη βασική μας δέσμευση αφορά τη νέα γενιά.
Την πρώτη γενιά μετά το πόλεμο που γνωρίζει ότι θα ζήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες από ότι οι προηγούμενες.
Τη γενιά που πλήρωσε το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και σήμερα συνεχίζει να πληρώνει το κόστος, με νέους φραγμούς και στη μόρφωση και στην εργασία και σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγης.
Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση.
Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.
Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.
Δεσμευόμαστε επίσης για διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας.
Για δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.
Και κυρίως για διαμόρφωση ενός Εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.
Και έρχομαι τώρα σε ένα μείζον θέμα που αφορά τόσο τους φοιτητές, όσο όμως, και κυρίως, τις νέες και τους νέους που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο.
Στα νέα παιδιά, στα νέα ζευγάρια που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να οργανώσουν το δικό τους σπίτι, να ονειρευτούν τη δική τους οικογένεια.
Δεσμευόμαστε λοιπόν για να καταπολεμήσουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Για να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη.
Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια.
Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.
Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.
Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
Σκοπεύουμε έτσι να δημιουργήσουμε άμεσα τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς κατοικίας, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους.
Ο κ. Τσίπρας κατάθεσε και τις γενικές αρχές ενός πιο μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου:
«Να αυξήσουμε το μερίδιο του ΑΕΠ στο οποίο συμβάλει η εγχώρια μεταποίηση και βιομηχανία και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα και την ικανότητα του να καλύψει βασικές ανάγκες της χώρας.
Να δώσουμε προτεραιότητα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και έμφαση στον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα οφέλη τους στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.
Για να μη γίνει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση η νέα σκληρότερη πηγή αδικιών και ανισοτήτων.
Γιατί πρέπει να είμαστε καθαροί : ένα σχέδιο για την πράσινη μετάβαση που μεταθέτει τα βάρη στους πολλούς είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Η πράσινη μετάβαση για να υπάρξει πρέπει να είναι δίκαια.
- Δεσμευόμαστε λοιπόν για την Αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, ΜμΕ, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και Δήμους. Με εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκούς πόρους.
- Δεσμευόμαστε για Ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες - επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια με πολλαπλάσιους πόρους και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία
- Δεσμευόμαστε για Στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.
- Για ένα Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με σύντομες αλυσίδες αξίας και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα.
- Και για στοχευμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, δημιουργίας και ενθάρρυνσης ένταξης του αγροτικού κόσμου σε συνεργατικά σχήματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας.
Μάλιστα, είπε πως αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή", τόνισε.
Από την άλλη, εμφανίστηκε απολογητικός για τα λάθη της κυβέρνησής του, κυρίως για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αλλά και δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του.
Εκτός κειμένου, μάλιστα, ευχαρίστησε τους παρόντες Ζόραν Ζάεφ και Νίκο Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα. Και όλες μας οι επιλογές έγιναν με σκοπό να υπηρετήσουν αυτόν τον εθνικό στόχο. Και όλες μα όλες, είχαν το ρίσκο μιας πολιτικής δύναμης που δε πορεύεται με αυτοσκοπό την εξουσία αλλά το κοινωνικό και πατριωτικό συμφέρον.
Και ναι, σήμερα μπορώ να το πω χωρίς καμιά αλαζονεία.
Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του λαού μας.
Είμαστε περήφανοι που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό.
Είμαστε περήφανοι που επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Είμαστε περήφανοι που φέραμε τη δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας.
Είμαστε περήφανοι που δώσαμε υπόσταση και δύναμη στο ΕΣΥ που κατέρρεε και απέκλειε τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Είμαστε περήφανοι που μειώσαμε 10 μονάδες την ανεργία.
Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε τα δημόσια σχολεία.
Είμαστε περήφανοι που αυξήσαμε τις δαπάνες για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Είμαστε περήφανοι που επαναφέραμε τη 13η σύνταξη.
Είμαστε περήφανοι που είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που άφησε πίσω της γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη και ελλείμματα.
Είμαστε περήφανοι που νομοθετήσαμε τη δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Είμαστε περήφανοι που θεσμοθετήσαμε τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και επεκτείναμε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Είμαστε περήφανοι που καταργήσαμε την υποχρεωτικότητα της Σαρία για τη μειονότητα.
Είμαστε περήφανοι που πιστέψαμε και υλοποιήσαμε με όποιο κόστος, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.
Μα πάνω απ’ όλα, συντρόφισσές και σύντροφοι, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε τον Αύγουστο του 2018, με την έξοδο από τα μνημόνια, να δώσουμε ξανά στη χώρα την ελευθερία να επιλέγει και να ορίζει αυτή το μέλλον της.
Και αυτή η ελευθερία είναι που σήμερα δίνει τη δυνατότητα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να κάνουν μια νέα αρχή.
Να επιβάλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους την πολιτική αλλαγή».
Στη συνέχεια, απαρίθμησε τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα καταργήσει η δική του:
«Στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα.
Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων.
Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών.
Το νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας.
Το νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλωσόρισε τους συνέδρους σε μια γιορτή της συμμετοχής, του πολιτικού διαλόγου και της δημοκρατίας και στην αρχή της αντίστροφης μέτρησης για μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.
«Αυτή τη θέληση μεταφέρετε σήμερα εδώ. Τη συμπυκνωμένη θέληση των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που εσείς εκπροσωπείτε, να απλώσουμε το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις πολιτικές της καταστροφής. Και να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Και μαζί να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», ανάφερε χαρακτηριστικώς.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια μεγάλη ιστορική ευθύνη απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, συμπεριλαμβάνοντας τη μεσαία και την εργατική τάξη.
Ως προς τη μεσαία τάξη, μάλιστα, υπογράμμισε πως εξαπατήθηκε αισχρά από τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τη διαδρομή της Αριστεράς σε δύσκολες δεκαετίες, αλλά και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «που απάλλαξε την Ελλάδα από τα δεσμά της χρεοκοπίας και των δανειστών».
Για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είπε πως έμαθε να τολμά να αλλάζει, να είναι ένα κόμμα εν κινήσει, προεξοφλώντας πως σύντομα η χώρα θα έχει μια νέα ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, με προμετωπίδα της την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη..
«Η λιτότητα και ο αυταρχισμός δεν είναι μονόδρομος. Η βεβαιότητα ότι οι ιδιοκτήτες της χώρας είναι οι πολίτες της και όχι οι ολιγάρχες της και οι πολιτικοί τους εκφραστές. Οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας. Όχι ένα κόμμα συζύγων της εξουσίας, αλλά εραστών της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σε όλη την Ελλάδα που είναι απόψε στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο πως είναι στο σπίτι τους, στο κόμμα τους.
«Μαζί με πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες που πρώτη φορά εντάχθηκαν σε ένα κόμμα. Και είναι και αυτοί όλοι εδώ. Στρατεύτηκαν με πάθος, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια για να αλλάξουμε τη χώρα. Συμπορεύτηκαν στο δύσκολο μα όμορφο αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Σε αυτόν τον αγώνα σας καλωσορίζουμε όλους και όλες. Σας καλωσορίζουμε σπίτι σας».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε στο νεοφιλελευθερισμό, υποστηρίζοντας πως ο ύστερος καπιταλισμός ανεξέλεγκτος, χωρίς αντίπαλο δέος, έχει απεμπολήσει κάθε ίχνος διαφωτισμού, έχει ενοχοποιήσει κάθε σκίρτημα αλληλεγγύης και ισότητας, έχει οδηγεί την ανθρωπότητα και την ιστορία σε ένα νέο και ακόμη πιο άγριο κεφάλαιο σκότους.
«Παράγει συνεχώς και αναπαράγει: Την ασύδοτη εξουσία των αγορών.
Τις γιγαντιαίες κοινωνικές ανισότητες. Τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Την έμφυλη βία και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας παιδείας, της κάθε είδους κοινωνικής προστασίας. Την υποταγή της δημοκρατίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την κανονικοποίηση του αυταρχισμού. Αυτό είναι το διαβόητο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τα δύο τελευταία χρόνια ζούμε και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο από όλα αυτά, την απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής εν ονόματι του κέρδους.
«Εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν σε όλο τον πλανήτη, όταν η πανδημία χτύπησε ένα κόσμο που είχε νομιμοποιήσει ότι η δημόσια υγεία είναι αγαθό που πωλείται και αγοράζεται. Ένα κόσμο όπου η σωτηρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων περνά από την εκτίμηση κόστους και κέρδους, στα επενδυτικά σχέδια δέκα μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου. Και η απειλή δεν σταματά εδώ. Η κλιματική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ο νεοφιλελευθερισμός στο σώμα του πλανήτη».
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μιλώντας και για τον εφιάλτη της πυρηνικής απειλής.
Ο ίδιος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του κόμματός του στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.
«Η συμπαράστασή μας δεν είναι μόνο λόγια αλλά μετουσιώνεται σε πράξη, στηρίζοντας τη καμπάνια της αλληλεγγύης για όλους, για ανθρωπιστική βοήθεια που σύντομα θα αποσταλεί στους πρόσφυγες και στους ανθρώπους που ζούνε τη φρίκη του πολέμου, μεταξύ των οποίων και οι χιλιάδες ελληνικής καταγωγής πολίτες της Μαριούπολης και της Οδυσσού».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται, τη Ρωσία του Πούτιν που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να πιεστεί με κάθε μέσο να σταματήσει την εισβολή.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως ευθύνες υπάρχουν και στις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί το 1999, παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με επεμβάσεις τους και δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο.
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ χαρακτήρισε προφανές ότι οι πληγές της από τη πολεμική αυτή σύγκρουση θα είναι μεγάλες, ίσως και ανυπολόγιστες.
«Εδώ και καιρό προειδοποιούμε ότι η ΕΕ- που αποτελεί αμετάθετη και αμετακίνητη επιλογή μας- δεν πορεύεται καλά. Η απουσία της στη διεθνή πολιτική είναι εμφατική. Ουραγός στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Αντί να οικοδομήσει μια αυτόνομη κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, αδράνησε και σταδιακά αποδυναμώθηκε κάτω από την πίεση της πολιτικής των ΗΠΑ και την λογική του ΝΑΤΟ. Και σήμερα, παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βρίσκεται ξανά μπροστά σε ενδεχόμενο σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Αιτία είναι και εδώ η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού».
Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, πρόσθεσε πως οι κυρίαρχες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές περιθωριοποίησαν τα λαϊκά στρώματα ακόμη και σε ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία.
«Οι αλλεπάλληλες δε κρίσεις- στην οικονομία, στην πανδημία, τώρα ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση- οδηγούν σε φτωχοποίηση μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Είχαμε προειδοποιήσει ότι τα δημοκρατικά θεμέλια της Ένωσης θα δοκιμαστούν τα αν ατροφήσουν κοινωνικά της στηρίγματα. Ότι η υπεροψία των δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που κάπως πρόωρα πανηγύρισαν για το τέλος της Ιστορίας, οι εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και η κλιματική κρίση θα ανοίξουν δυο δρόμους : Ο ένας θα έχει κυρίαρχες τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς , του εθνικισμού και του ρατσισμού. Στον άλλο μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων θα βάλει την σφραγίδα της», επισήμανε, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας .
Έφερε, επίσης, το παράδειγμα της Γαλλίας: «Βρισκόμαστε μπροστά στην ειρωνεία της ιστορίας, την στιγμή που η Ένωση αντιμάχεται τον αυταρχισμό στα εξωτερικά της σύνορα, να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τους μιμητές του αυταρχικού δρόμου στο εσωτερικό της, και εξαιτίας των αδιεξόδων που προκαλεί στους πολίτες».
Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε πως υπάρχει και το θετικό παράδειγμα στην Πορτογαλία και την Ισπανία: «Αυτό το παράδειγμα θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε, θέλουμε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην ήπειρο μας. Και το επόμενο βήμα θα γίνει εδώ στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές. Όπου και εδώ η αντιπαράθεση, η βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι απέναντι στη νεοφιλελευθερη Δεξιά, ίσως στην πιο ακραία νεοφιλελευθερη εκδοχή ευρωπαϊκής Δεξιάς, αυτή της ΝΔ του κου Μητσοτάκη και στις προοδευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ένα τέλος στον παραλογισμό της ασύδοτης λειτουργίας των αγορών».
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τα «trickle down economics» του νεοφιλελευθερισμού, προσθέτοντας πως οι σοσιαλιστικές ιδέες που σφράγισαν τον εικοστό αιώνα κακοποιήθηκαν στην πράξη, δυσφημίστηκαν στη θεωρία, αλλά σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο, όπως η ανάγκη ρύθμισης της αγοράς, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παρέμβασης του κράτους, όχι ως κομπάρσου και διαιτητή των ελίτ, αλλά ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και ρυθμιστή της ανάπτυξης, η ενδυνάμωση του κόσμου της εργασίας, ως βασικού παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής προόδου.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας.
Μάλιστα, είπε πως αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης, συρρίκνωσης δικαιωμάτων και εξαπάτησης, για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παράδεισος για την ολιγαρχία της.
Και κόλαση για την πλειοψηφία της κοινωνίας της που έχει βυθιστεί στην ανασφάλεια και σε μια αβίωτη καθημερινότητα.
Η ακρίβεια που δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πολύ πριν από αυτόν και πολλαπλασιάστηκε από τις κυβερνητικές επιλογές, έχει ήδη οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή σχεδόν 30,000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τη πανδημία, πολλοί από αυτούς άδικα, σε ένα γονατισμένο και παρατημένο σύστημα υγείας.
Μικρομεσαίοι και αγρότες ασφυκτιούν μέσα στον κλοιό των αυξήσεων και της κρατικής αδιαφορίας.
Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ψίχουλα για να δουλεύουν με ωράρια και προδιαγραφές μεσαίωνα.
Ενώ οι νέες και οι νέοι μας, όταν δεν αναγκάζονται να φύγουν έξω, υποχρεώνονται να ζουν μέχρι τα τριάντα τους στο παιδικό δωμάτιο.
Αν δεν έχουν οι γονείς τους την οικονομική δυνατότητα, στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στις πανεπιστημιακές σχολές που επιθυμούν και δε μπορούν να ζήσουν μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάνε, να φτιάξουν τη δική τους ζωή στη δική τους στέγη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει.
Ούτε η πανδημία δεν άλλαξε αυτή του τη στρατηγική. Το αντίθετο.
Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για να κάνει ακόμα περισσότερα.
Να εκμεταλλευτεί το ειδικό καθεστώς της Βουλής για να περάσει αντιλαϊκά νομοσχέδια.
Να μοιράσει 7 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, χωρίς κανένα έλεγχο, σε όλη την ομήγυρη των κρατικοδίαιτων κηφήνων του κομματικού κράτους.
Να δώσει γη και ύδωρ στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας, ενώ τους επέτρεπε να αφήνουν έξω από τις πόρτες των κλινικών τους τη μάχη ενάντια στον ιό.
Να αφήσει απλήρωτους και να καταδιώκει γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έδιναν έναν αγώνα αυτοθυσίας για ολόκληρα μερόνυχτα στα νοσοκομεία που βούλιαζαν από ασθενείς.
Και φυσικά,
Να μοιράσει κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ για να τον λιβανίζουν.
Για να κάνουν το άσπρο-μαύρο.
Για να σερβίρουν μια εικονική πραγματικότητα.
Για να αποκρύψουν και να διαστρεβλώσουν την αλήθεια μιας χώρας που έφτασε να έχει τις περισσότερες απώλειες στην Ευρώπη, ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη πανδημία.
Σήμερα όμως που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών.
Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη.
Και έρχεται απότομα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του.
Έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες κάθε στρατηγικής του επιλογής.
Την επιλογή του:
Να εκχωρήσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Να αφήσει το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται.
Να κρατήσει παγωμένο τον κατώτατο μισθό.
Να χτυπήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προς όφελος των μεγάλων ομίλων.
Να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση.
Να νομιμοποιήσει δια της απουσίας του κράτους, την αισχροκέρδεια, τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας των τελευταίων δεκαετιών.
Να πουλήσει τα φύκια του επιτελικού κράτους για μεταξωτές κορδέλες, σε μια χώρα που παραλύει παραδομένη χειμώνα-καλοκαίρι σε πλημμύρες, χιόνια ή πυρκαγιές.
Για όλα αυτά, έρχεται αντιμέτωπος πια με την κοινωνική οργή.
Και αυτή η οργή ξέρετε δεν είναι τυφλή.
Η ελληνική κοινωνία πέρασε πολλά και έμαθε πολλά και με τον πιο σκληρό τρόπο.
Είναι μια κοινωνία ώριμη.
Μαθημένη στα δύσκολα.
Ξέρει πολύ καλά πως να τιμωρεί πολιτικά όσους την έβαλαν στο σημάδι.
Ξέρει πως να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο όπλο που με αγώνες έχει κατακτήσει:
Τη Δημοκρατία.
Και το ίδιο θα κάνει και τώρα".
Παρακολουθήστε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: