Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Οι άξονες της παρέμβασης Μητσοτάκη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στο τερέν της ΝΑΤΟϊκής συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την καθαρή αντίδραση της Αθήνας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός θα στρέψει τους προβολείς στο αποτύπωμα της ελληνικής στήριξης στην Ουκρανία, όπως διαμορφώνεται κατ' αρχάς με την εθνική συνδρομή στην αποστολή ανθρωπιστικού αλλά και αμυντικού υλικού στη δοκιμαζόμενη χώρα.
Κατά πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης, θα κάνει ειδική μνεία στην έμπρακτη ενίσχυση της χώρας μας προς την Ουκρανία, με την τοποθέτησή της στην εμπροσθοφυλακή των δεσμών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επιλογή που δεν θόλωσαν αστερίσκοι και αποτελεί κατά την κυβέρνηση αντανάκλαση της συμμαχικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση. Άλλωστε η έκφανση της ανθρωπιστικής στήριξης ανανεώνεται καθημερινά με την υποδοχή στην Ελλάδα, έως αυτή τη στιγμή, 13.000 Ουκρανών προσφύγων.
Το περιεχόμενο των μηνυμάτων που θα επανεκπέμψει ο πρωθυπουργός από την έδρα του ΝΑΤΟ, θα εστιάζει όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές και «στην αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς επίσης στην αναφαίρετη δυνατότητα της Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής».
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι ηγέτες των υπολοίπων κρατών - μελών της Συμμαχίας. Αναμένεται να δώσουν έμφαση στην ενότητα της Συμμαχίας έναντι της ρωσικής εισβολής και των νέων προκλήσεων που αυτή διαμορφώνει για την ασφάλεια του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και κυρίως για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτή η κατεύθυνση προς την οποία θα δείξουν οι ηγετές της συμμαχίας θα βρει αντανάκλαση, στην Κοινή Δήλωση που θα υιοθετήσουν στη διάρκεια της Συνόδου.
Όπως εξηγείται από αρμόδιες πηγές, η συζήτηση που διεξάγεται εντός της ημέρας, θα προσδιορίσει τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας.Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί το πρόπλασμα για τις συνολικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν στην Σύνοδο του προσεχούς Ιουνίο στη Μαδρίτη και θα θέσει και τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας ενόψει της συνολικής συζήτησης για το στρατηγικό δόγμα που θα φιλοξενήσει η η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Επί τάπητος η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ο ευρωπαϊκός πυλώνας ασφάλειας
Σε ό,τι αφορά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ -ΕΕ, όπως επίσης και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.
Αναπόδραστα η πολεμική κρίση μεταθέτει χρονικά στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου την οποια συζήτηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – στην αρχή της συνεδρίασης – θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.