Αχτσιόγλου-Φλαμπουράρης: Αρνητής της πραγματικότητας ο Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε:
Σε κοινή τους δήλωση οι Έφη Αχτσιόγλου και Αλέκος Φλαμπουράρης χαρακτήρισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρνητή της πραγματικότητας γιατί «εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που χτυπάει χιλιάδες νοικοκυριά και πνίγει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας των πλειστηριασμών μόνο για 3.000 ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες».
Η τομεάρχης Οικονομικών κι ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα αναρωτήθηκαν αν αυτή είναι η εικόνα που έχει ο πρωθυπουργός για τα ευάλωτα νοικοκυριά στη χώρα μας κι εξαντλείται σε 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, παραθέτουν τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν 435.110 δάνεια συνολικού ύψους 31,44 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
«Γίνεται για ακόμη μια φορά φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θέλει να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα fund, χωρίς καμία προστασία της κατοικίας τους και χωρίς καμία δυνατότητα να προστατευτούν από τις εκβιαστικές πρακτικές και απειλές για εκποίηση της περιουσίας τους. Είναι αδιανόητο στην παρούσα χρονική συγκυρία να απειλείται με πλειστηριασμό η κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών και των ευάλωτων συμπολιτών μας», τονίζουν οι Αχτσιόγλου- Φλαμπουράρης.
Οι ίδιοι προσθέτουν πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι «ασπιρίνες» για την αντιμετώπιση βαριάς ασθένειας, καθώς μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν μπορεί με το εισόδημά του να βγάλει τον μήνα και μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο- με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει από τότε σπάζοντας αρνητικά ρεκόρ 25ετίας και υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης- είχε καταγραφεί σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ απώλεια αγοραστικής δύναμης του μέσου μηνιαίου ατομικού διαθέσιμου εισοδήματος που άγγιζε το 7% σε ετήσια βάση, ενώ η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε στο 10,4% και του μέσου μισθού των μισθωτών μερικής απασχόλησης στο 13,7%.
«Είναι πλέον αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας να παρθούν μέτρα τώρα. Μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, μέτρα για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ως αρνητής της πραγματικότητας», καταλήγουν Αχτσιόγλου- Φλαμπουράρης.