ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβερνητικά fake news» και για Ουκρανία - Τα επιχειρήματα Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβερνητικά fake news» και για Ουκρανία - Τα επιχειρήματα Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή
Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφράσει, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, και την ανησυχία του για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που αποκάλυψε το CNN Greece σε κυριακάτικο ρεπορτάζ του INTIME

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει σήμερα Τρίτη, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση (στις 11 π.μ.) κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικώς με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, πως η παρατεταμένη κρίση ακρίβειας, που πλήττει τη χώρα, δεν προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή αλλά προηγήθηκε μερικών μηνών αυτής, με ευθύνη και της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα εκφράσει και την ανησυχία του για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που αποκάλυψε το CNN Greece σε κυριακάτικο ρεπορτάζ του.

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με fake news και για το Ουκρανικό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μπήκε στο στόχαστρο και για την αποχή που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο (συμμετέχει σε αυτή κι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) στην παροχή μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, συζήτηση που έτσι κι αλλιώς διεξήχθη αρκετές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες, η έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία («macro-financial assistance to Ukraine») είναι συμπληρωματική αυτής του ΔΝΤ και πρόκειται επί της ουσίας για δάνεια με την υπογραφή μνημονίου «α λα ελληνικά», το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών, τα οποία θα συμφωνηθούν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

«Η εκταμίευση των δόσεων συνδέεται με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο. Οι μακροοικονομικές συνθήκες που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες με το ΔΝΤ κι επιβεβαιώνονται στο πρόσθετο μνημόνιο συνεννόησης με την ΕΕ και των οποίων ο σεβασμός αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης αποτελούν εργαλείο για την επιβολή μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας στην Ουκρανία. Ως Αριστερά δεν αντιτιθέμεθα στη βοήθεια, αλλά παραμένουμε δύσπιστοι στην επιβολή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται μέσα από την ανάγκη οικονομικής στήριξης», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, τονίζουν πως αν και είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουκρανία βιώνει μια οικονομική κρίση και χρειάζεται επείγουσα διεθνή υποστήριξη, αυτή η βοήθεια με τον τρόπο αυτό δεν θα βελτιώσει καθόλου την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Υποστηρίζουμε την άμεση κι άνευ όρων ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Ουκρανίας, χωρίς μνημόνιο», αναφέρουν χαρακτηριστικώς.

Όσον αφορά, εξάλλου, το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, θα δώσει συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης στο «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ