Συνάντηση Χαρακόπουλου με τον γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για τις συνθήκες κράτησης
Ανανεώθηκε:
Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα καταστήματα κράτησης, οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, καθώς και η θέσπιση του εθνικού ένδικου βοηθήματος για τις συνθήκες κράτησης, που αποτελεί και τον κύριο λόγο προσφυγών και καταδικών της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), αλλά και χρόνια αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε με την θεσμική του ιδιότητα ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον νέο γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου.
Αναφορικά με την ανάγκη θέσπισης του εθνικού ενδίκου βοηθήματος για τις συνθήκες κράτησης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και άλλους χώρους κράτησης, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ενημέρωσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο -που εκ της θέσεως του προεδρεύει, επίσης, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ- ότι το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την επεξεργασία και τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του προσεχούς διαστήματος.
Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου του υπερπληθυσμού στα Καταστήματα Κράτησης, σημειώθηκε ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα που ορίζει το εθνικό και διεθνές δίκαιο, τόσο για τον γενικότερο πληθυσμό των κρατουμένων όσο και για τον πληθυσμό των κρατουμένων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).
Ειδικότερα, έχουν ξεκινήσει ενέργειες για τη μετεγκατάσταση του συγκροτήματος Κορυδαλλού, στο νέο ΔΣΣ Ασπροπύργου, δυναμικότητας 2.000 θέσεων, καθώς και για τη μετεγκατάσταση των Καταστημάτων Κράτησης στα Ιωάννινα και στη Χαλκίδα. Επιπλέον, προς την ίδια στοχοθεσία καταβάλλεται προσπάθεια προσαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη δυνατότητα μεταγωγής περισσοτέρων κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ολοκληρώνονται άμεσα οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (υπαλλήλων των κλάδων ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης) σύμφωνα με την 6Κ/2018, ενώ παράλληλα συνεχίζεται στο πλαίσιο της 9Κ/2021, η διαδικασία πρόσληψης κι άλλων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Για την διευκόλυνση κι επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, με θεσμική παρέμβαση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει πλέον τις επιτροπές για τις υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες, κατά την πρόσληψη του προσωπικού.
Τέλος, ως προς τα χρόνια αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που αφορούν την υλικοτεχνική κάλυψη, οικονομικά και άλλα, η Γενική Γραμματεία τα εξετάζει στο πλαίσιο της υφιστάμενης δημοσιονομικής δυνατότητας.