ΣΥΡΙΖΑ: Τα επιχειρήματα προεδρικών κι αντιπολίτευσης στον δρόμο προς το συνέδριο
Ανανεώθηκε:
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» και η κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης έβαλαν στον «πάγο» την εσωκομματική ένταση γύρω από τις αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κυρίως για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη.
Αυτή, όμως, η ένταση δεν έχει κοπάσει, αφού το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ότι θα δούμε αρκετά επεισόδια «συντροφικών» αντεγκλήσεων.
Δεν ξέρουμε, αν θα συμβεί αυτό που ανάφερε βουλευτής της ΝΔ την Κυριακή στη Βουλή, πως «σε δύο μήνες οι μισοί δεν θα μιλάνε στους άλλους μισούς στο ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο προσυνεδριακός διάλογος θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Από τη μία, μέλη της «Ομπρέλας» σημειώνουν στο CNN Greece πως η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, είναι μόνο δημοκρατικώς επιφανειακή, αφού το μόνο που θα αλλάξει με τα σημερινά «χαρτάκια» στο συνέδριο, θα είναι πως αυτά θα μεταφερθούν στις κατά τόπους Οργανώσεις Μελών, όπου ήδη παρατηρούνται μετακινήσεις- για παράδειγμα, κάποιος από την Αργυρούπολη εγγράφεται στην Ηλιούπολη ή από το Παγκράτι στο Βύρωνα- προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιθυμητές σε κάθε τάση πλειοψηφίες.
Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως το σημαντικότερο δεν είναι πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος- όταν, μάλιστα, κανείς δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα-, αλλά η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, καθώς και το να γίνει μια αποτίμηση γιατί τα τελευταία δυόμισι χρόνια τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος δεν έχουν ανακάμψει.
Κάνοντας, μάλιστα, μια αναδρομή και στο 2019, σημειώνουν με νόημα, πως ήταν ιδέα κι επιλογή του κ. Τσίπρα να γίνουν ταυτοχρόνως οι δημοτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές- «συνδυασμός ο οποίος στοίχισε»-, αλλά και των περισσότερων συνδυασμών που έδωσαν τη μάχη στην τοπική αυτοδιοίκηση με ισχνά αποτελέσματα.
Από την άλλη, εκπρόσωποι της «Κίνησης Μελών» υποστηρίζουν στο CNN Greece πως η Ομπρέλα διαμαρτύρεται γιατί μέχρι σήμερα υπερεκπροσωπείτο στα όργανα του κόμματος και χάνει πλέον αυτό το προνόμιο.
Αναφέρουν χαρακτηριστικώς, πως πριν το δεύτερο συνέδριο, το 2016, οι 53+ και η υπόλοιπη εσωκομματική αντιπολίτευση συνιστούσαν περίπου το 15% του κόμματος, εκπροσωπήθηκαν κατά 25% στο συνέδριο, κατά 35% στην Κεντρική Επιτροπή και κατά 45% στην Πολιτική Γραμματεία.
«Πού είναι η δημοκρατία σε όλο αυτό», αναρωτιούνται οι προεδρικοί, οι οποίοι στο ερώτημά μας αν φοβούνται νέα διάσπαση απαντούν με ένα δικό τους ερώτημα: "Και πού θα πάνε όσοι θελήσουν να φύγουν";...