ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεβάν Νισανιάν: Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο Αρμένιος διανοούμενος

Σεβάν Νισανιάν: Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο Αρμένιος διανοούμενος
Σεβάν Νισανιάν Facebook @Sevan Nişanyan

Εγκατέλειψε τελικά την Ελλάδα ο Αρμένιος συγγραφέας, γλωσσολόγος και διανοούμενος, Σεβάν Νισανιάν, έπειτα από σχετικό ένταλμα των ελληνικών αρχών και μία προσωπική γραφειοκρατική περιπέτεια με την Ελληνική Αστυνομία που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας κύμα συμπράστασης.

Ο Σεβάν Νισανιάν είχε έλθει στην Ελλάδα το 2017 και ζήτησε πολιτικό άσυλο, έχοντας δραπετεύσει από τις τουρκικές φυλακές. Τουρκικό δικαστήριο το 2014 καταδίκασε τον Νισανιάν σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 13 μήνες για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και περισσότερα από οκτώ χρόνια για άλλες «παραβιάσεις» της νομοθεσίας. Τρία χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας και γλωσσολόγος ανακοίνωσε στο twitter ότι διέφυγε στη Ελλάδα και έκτοτε ζούσε στη Σάμο.

Αργότερα και ενώ η πορεία της αίτησής του προχωρούσε ομαλά, παντρεύτηκε το 2019 στη Σάμο την Ελληνίδα σύζυγό του, Ήρα Τζούρου, οπότε αντί πολιτικού ασύλου εδικαιούτο πλέον άδεια παραμονής ως σύζυγος Ελληνίδας πολίτη.

Τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφθηκε με το αρμενικό διαβατήριό του το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Σερβία για τουριστικούς και οικογενειακούς λόγους -συναντήθηκε με τα παιδιά του τα οποία ζουν στην Τουρκία την οποία δεν μπορεί να επισκεφθεί για προφανείς λόγους. Κατά την επιστροφή του από το Βελιγράδι του έγινε γνωστό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ότι το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των αμεπιθύμητων για «λόγους εθνικής ασφαλείας» χωρίς να του διευκρινίζονται οι λόγοι αυτοί. Τον Δεκέμβριο, ο Νισανιάν ταξίδευε στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την κίνησή του, και μέσω της Ιταλίας -χώρα της ζώνης Σένγκεν- επανήλθε στην Ελλάδα. Στις 29 Δεκεμβρίου ο Νισανιάν εκλήθη στο Αστυνομικό Τμήμα της Σάμου, όπου ενημερώθηκε ότι απορρίφθηκε η αίτησή του για άδεια παραμονής για λόγους εθνικής ασφάλειας και προφυλακίστηκε μέχρι να γίνει η δίκη του. Προς στιγμήν απειλήθηκε με έκδοση στην Τουρκία. Το δικαστήριο αποφάσισε να μην εκτελεστεί το ένταλμα για βίαιη απέλασή του στην Τουρκία -ο ίδιος εξάλλου είναι και πολίτης της Αρμενίας (εκτός από πολίτης της Τουρκίας)- με την υποχρέωση να εγκαταλέιψει την Ελλάδα μόνος του, προς όποια χώρα επιθυμεί.

Η υπόθεση του Σεβάν Νισανιάν, ενός διανοούμενου που φυλακίστηκε στην Τουρκία επειδή ενόχλησε τόσο το κεμαλικό κατεστημένο, όσο και ισλαμιστικούς και εθνικσιστικούς κύκλους της κυβερνητικής παράταξης, προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον με σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο Τύπο και προκάλεσε αντιδράσεις κύκλων διανοουμένων σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο βραβευμένος συγγραφέας έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία, με το έργο του να επικεντρώνεται σε ιστορικά στοιχεία, πολιτικές αναλύσεις, ταξιδιωτικούς οδηγούς και λαογραφία. Ο τομέας όμως που διακρίθηκε είναι η γλωσσολογία: Το ετυμολογικό του λεξικό και το λεξικό τοπωνυμίων είναι έργο αναφοράς στην Τουρκία.

Χτες, Τετάρτη, έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει οι ελληνικές αρχές στον Σεβανιάν, ο οποίος αναχώρησε για το Παρίσι και στη συνέχεια σκοπεύει να πάει στην Αρμενία.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, o Σεβαν Νισανιάν αναφέρει:

«Χτες εγκατέλειψα την Ελλάδα εντός της προθεσμίας που μου έδωσαν. Για λίγες ημέρες θα είμαι στο Παρίσι και στη συνέχεια θα βρίσκομαι για κάποιο διάστημα στην Αρμενία. Το μυαλό μου και το ένστικτό μου μού έλεγε να μείνω. Τι θα γινόταν αν έμενα; Μπορεί να με οδηγούσαν σε βίαιη απέλαση, θα έπρεπε να με σέρνουν με φυσκή βία. Δεν μπορώ καν να φανταστώ την εικόνα. Αν με συνελάμβαναν τι θα γινόταν; Δεν υπάρχει κάποιο έγκλημα. Πόσο θα μπορούσαν να με κρατήσουν; Έπρεπε να μείνω και να αντισταθώ. Έπρεπε να τους υποχρέωνα να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα των φοβικών, άθλιων αποφάσεών τους. Ο Σεβάν που ξέρω αυτό θα έκανε.


Δυστυχώς, όμως, η ζωή έχει τις δικές της αλήθειες. Η υγεία της Ήρας μου (σ.σ. της σύζυγού του Ήρας Τζούρου) δεν την επιτρέπει να κάνουμε έναν τέτοιο πόλεμο. Έφυγε και εκείνη από τη χώρα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ξεκινάει μία δύσκολη περίοδο θεραπείας. Πονάω πολύ που δεν θα μπορέσω να είμαι δίπλα της».