ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Προϊόν κλοπής, τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο - Δεν αναγνωρίζουμε νομή και κατοχή

Μενδώνη: Προϊόν κλοπής, τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο - Δεν αναγνωρίζουμε νομή και κατοχή
Η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αιχμή το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει τη μόνιμη στάση ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής», ανέφερε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπου με αιχμή το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, έγιναν σχετικές αναφορές από όλες τις «πτέρυγες».

Η κυβέρνηση με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κινηματογραφική συμπαραγωγή και του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κίνα, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε με έντονο ύφος στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρολιάκο, όταν εκείνος είπε ότι ο πρωθυπουργός μιλά απλώς για δανεισμό τους αναγνωρίζοντας έτσι την κυριότητα στους Βρετανούς και προσέθεσε ότι το κόμμα του ζητεί την επιστροφή των Γλυπτών χωρίς υποσημειώσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει τη μόνιμη στάση ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής και δεν αναγνωρίζει νομή και κυριότητα και κατοχή. Όλα τα άλλα που λέτε εσείς είναι σπέκουλα» είπε η κ. Μενδώνη, η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την προώθηση του θέματος πέρα από κάποιες συμμετοχές σε συνέδρια «όπως το αποδεικνύει το ίδιο το αρχείο του Υπουργείου Πολιτισμού».

«Ό,τι και να κάνεις, η επίσημη αλληλογραφία, οι διπλωματικές σχέσεις με τις άλλες χώρες καταγράφονται, δεν μένουν στον αέρα», είπε η υπουργός και αντιπαρέβαλλε τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ευνοϊκή απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και την επιστροφή του Θραύσματος του Φάγκαν από την Σικελία στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν φθάσαμε τυχαία στην απόφαση της UNESCO, αλλά μέσα από μία συστηματική δουλειά και έρχεται η UNESCO και λέει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 ότι εδώ έχουμε ένα διακυβερνητικό θέμα και οφείλει το Ηνωμένο Βασίλειο να συζητήσει ειλικρινά με την Ελλάδα, επισημαίνοντας όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί στα ίδια τα γλυπτά η παραμονή στο Βρετανικό Μουσείο. Γύρισε το θραύσμα από το Παλέρμο. Γύρισε για να μείνει. Πώς έγινε αυτό; Μετά από δεκατέσσερις μήνες συστηματικής δουλειάς. Και δεν το είπαμε εμείς το δεκατετράμηνο, το είπε ο ίδιος ο πάρεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας», ανάφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

«Είναι μια μικρή νίκη. Έχει διαμορφωθεί μια συγκυρία για το θέμα που έθεσε η Μελίνα Μερκούρη και σας θυμίζω τα λόγια της «… είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας». Έτσι έμεινε κενός χώρος στο Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή τους. Υπάρχει τώρα η συγκυρία και η πίστη», είπε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Δ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Times.

Για ευτυχή συγκυρία «να συνταχθούμε όλοι στην εθνική προσπάθεια να έρθουν πίσω στον φυσικό τους χώρο τα Γλυπτά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κωτσός και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία της επιστροφής του θραύσματος στο Μουσείο της Ακρόπολης.