ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας
Οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας AP Photo

Απαντήσεις έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το non paper, το οποίο φέρεται να διατύπωνε στα εμπλεκόμενα μέρη τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1 και ότι θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δίνει έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα προετοιμάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα.

Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Τι λένε διπλωματικές πηγές για το non paper

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην Καθημερινή ότι «η αμερικανική πλευρά εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά επιφυλάξεις ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κοινοποίηση των αμερικανικών απόψεων για τον East Med έχει γίνει και στα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη (Κύπρος, Ισραήλ) και έχει ως βασικό επιχείρημα τη γενικότερη απόφαση των ΗΠΑ να μη στηρίζουν ενεργειακά projects τα οποία δεν είναι πράσινα (green friendly). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη στήριξή τους για τους αγωγούς από Ελλάδα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Επίσης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «η αμερικανική πλευρά επισήμανε παράλληλα ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συνδεθούν οι δομές παραγωγής ενέργειας και οι αγορές των κρατών της περιοχής αυτής». Εμμέσως πλην σαφώς οι ΗΠΑ τάσσονται δηλαδή υπέρ των διασυνδετηρίων Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας.

Από την Ουάσιγκτον έγιναν επίσης σαφείς αναφορές στην παρενόχληση του «Nautical Geo».

Όπως έλεγαν οι διπλωματικές πηγές, «η αμερικανική πλευρά επισήμανε ότι έχει ήδη υπογραμμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η αμερικανική πλευρά τόνισε προς την Τουρκία ότι η αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών που παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος “Nautical Geo” όταν έκανε έρευνες, οι οποίες ήταν σύννομες με το διεθνές δίκαιο, ήταν απαράδεκτη ενέργεια».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά σημείωσε σχετικά με τον East Med «ότι συγκρατεί τις απόψεις αυτές», επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει αναδειχθεί από την Ε.Ε. ως «ιδιαίτερης σημασίας».

«Οποιαδήποτε απόφαση προφανώς θα λάβει υπόψη την καθοριζόμενη από την αγορά προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου», προστίθεται.