Ηλιόπουλος: Nα καταργηθεί άμεσα το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία
Τη μείωση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και -όπου υπάρχουν ελλείψεις, κυρίως σε γυμνάσια και λύκεια- την υιοθέτηση του συστήματος πρωί-απόγευμα ζητά ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει εγκληματικό το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία και κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ενός ψεύτικου κλίματος αισιοδοξίας.
«Το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφύγουμε την λογική ότι “με την Όμικρον όλα θα πάνε καλά”», σημείωσε και εξήγησε:
«Στη Γαλλία τις τελευταίες 15 μέρες η πίεση στο σύστημα υγείας έχει υπερδιπλασιαστεί, από τις 4.500 νοσηλείες τη βδομάδα, ξεπέρασαν τις 11.000».
«Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο περισσότερο κυκλοφορήσει η Όμικρον, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος και για νέες επιθετικές μεταλλάξεις», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Αναφερθείς στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε αρχικά:
«Πρέπει εδώ και τώρα να αλλάξει το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1, ένα πρωτόκολλο που όπως έχουν πει ακόμα και μέλη της επιστημονικής επιτροπής, δεν έχει καμία επιδημιολογική λογική».
«Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης και μεταφέρει τα κρούσματα στην κοινότητα», σημείωσε. «Με αυτόν τον τρόπο που ανοίγει τα σχολεία η κυβέρνηση, με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα θα πάνε χειρότερα», σχολίασε.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν είναι parking απλά για να τοποθετήσουμε τα παιδιά», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να ακολουθήσουμε πρωτόκολλα άλλων χωρών που πηγαίνουν καλύτερα από εμάς». «Στο πρώτο κρούσμα πρέπει να κλείνει η τάξη και τα παιδιά να επιστρέφουν μετά από μοριακό τεστ», εξήγησε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να μειωθούν οι μαθητές στα τμήματα και όπου δεν υπάρχουν αίθουσες, ειδικά στα γυμνάσια και λύκεια, μπορούμε να πάμε στο σύστημα πρωί-απόγευμα».
«Αυτό είναι κυρίως θέμα αριθμού εκπαιδευτικών και των απαραίτητων προσλήψεων», είπε.
Ακόμα, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, επισήμανε ότι «ακόμα και στο μέτρο της τηλεργασίας –το οποίο εμείς έχουμε προτείνει ήδη από το Νοέμβρη- η κυβέρνηση δεν προχώρησε ουσιαστικά, αρκείται απλά στο να βάλει “ταβάνι” το 60%».
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ενός ψεύτικου κλίματος αισιοδοξίας, υπογράμμισε με νόημα: «αισιόδοξος μπορείς να είσαι μόνο αν έχεις προετοιμαστεί, όχι όταν περιορίζεσαι στο να χτυπάς ξύλο και να φτύνεις τον κόρφο σου».
«Πέρσι μπήκαμε στη χρονιά με φράσεις όπως “το τελευταίο μίλι”, ενώ η κυβέρνηση έχει “σφυρίξει” το τέλος της πανδημίας τέσσερις φορές. Τελικά το τελευταίο μίλι άφησε πίσω του 15.952 απώλειες», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:
«Φτάσαμε η χώρα να είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους».
Όσον αφορά την οικονομία, επισήμανε ότι «η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και για αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζεται η επαναφορά ενός μέρους της 13ης σύνταξης, μία μόνιμη δαπάνη 800 εκ. ευρώ. Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και το κατήργησε. Στους τελευταίους τρεις προϋπολογισμούς, το ’20, το ’21 και το ’22, 2,4 δισ. θα είχαν πάει στους συνταξιούχους και η ΝΔ ένα τέτοιο ποσό τώρα το δίνει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ερωτηθείς, τέλος, για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για εκλογές, σημείωσε: «εμείς λέμε ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας αλλά γιατί πλέον συνειδητά αρνείται να ακούσει τους επιστήμονες και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».
«Η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις και ένα σχέδιο διαγραφής – ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους τη πανδημίας. Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να συνομιλήσουμε με κάθε προοδευτική δύναμη που μπαίνει στη συζήτηση για ένα τέτοιο συγκεκριμένο πρόγραμμα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.