ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την «ακτινογραφία» Όμικρον και μέτρων – Το σχέδιο «πρώτο κουδούνι»

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την «ακτινογραφία» Όμικρον και μέτρων – Το σχέδιο «πρώτο κουδούνι»
Σε ότι αφορά στα σχολεία διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν χωρίς κάποια μεταβολή στο ορόσημο της 10ης Ιανουαρίου AP Photo / Jean-François Badias

Οι πέντε παράγοντες που συνθέτουν την ακτινογραφία της Όμικρον που κυριαρχεί πλέον και  στη χώρα μας καθώς επίσης το πρώτο «αποτύπωμα» των μέτρων αναχαίτισης των μολύνσεων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της τακτικής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους.

Οι συζητήσεις και η κοινή προετοιμασία θα εντατικοποιηθούν καθώς η εβδομάδα που ξεκινά είναι μαρκαρισμένη στο κυβερνητικό καλεντάρι για την οριστικοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου με την κωδική ονομασία «πρώτο κουδούνι», που αφορά στην επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία.

Το «ισοζύγιο»

Στα μεγέθη της πανδημίας, πάνω στο τραπέζι της σύσκεψης θα μπουν οι δυο εικόνες που συνθέτουν την πορεία της Όμικρον. Το σερί της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων που τροφοδοτεί η υψηλής, μεταδοτικότητας, παραλλαγή προς ώρας, δεν μεταφράζεται σε πίεση στις νοσηλείες, οι οποίες είναι αναλογικά πολύ λιγότερες. Ενδεικτικά, στην εικόνα που συντίθεται για την Αθήνα, οι νοσηλείες ατόμων που μολύνθηκαν από την νέα μετάλλαξη είναι σαφώς πιο ήπιας μορφής από τις οξύτατες εκδοχές που έχουν καταγραφεί με τη Δέλτα.

Επιπλέον από όλες τις νέες διασωληνώσεις, από τα μοριακά τέστ, διαπιστώθηκε ότι καμία εξ’αυτών δεν αφορά στην «Όμικρον». Όλοι οι διασωληνωμένοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή δίνουν, με τη βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού, τον αγώνα τους σε μια από τις 1300 ΜΕΘ, έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Στον αντίποδα όμως η μολυσματικότητα της μετάλλαξης Όμικρον μεγαλώνει το επίπεδο της πίεσης που δέχονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων η οποία θα αναβαθμίσει και την πίεση που συνολικά δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό το φόντο δημιουργείται σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε καταφέρει να αποσυμφορηθεί από το 4ο κύμα και ενώ κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η προστασία της πληθυσμιακής ομάδας άνω των 60 ετών.

Τα σχολεία

Σε ότι αφορά στα σχολεία διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν χωρίς κάποια μεταβολή στο ορόσημο της 10ης Ιανουαρίου, καθώς η εδραία πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι μπαίνει καλός βαθμός, από υγειονομικής σκοπιάς, στο πρώτο τετράμηνο της δια ζώσης διδασκαλίας. Κοντολογίς το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε και βρίσκεται σε τροχιά αναδιαμόρφωσης, είχε θετικά αποτελέσματα. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να υποβάλλει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηηση.

Ταυτοχρόνως όμως κεντρικό ζητούμενο παραμένει η εξάλειψη οποιουδήποτε υγειονομικού ρίσκου. Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να τεθεί η αναπροσαρμογή του τωρινού πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων, το οποίο είχε ορισμένα στάδια, που όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της Όμικρον. Στην αιχμή των αλλαγών όπως έγκαιρα έχει δημοσιεύσει το CNN Greece, βρίσκεται η διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης αλλά και η αναστολή σχολικών εκδρομών και χοροεσπερίδων.

Εκτός από τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται σε εισήγηση για αλλαγή και στον τύπο των τεστ, από τα self-test που σήμερα υποβάλλονται οι μαθητές σε με rapid test. Οι προσαρμογές φαίνεται ότι θα αφορούν και στο μοντέλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, με τον διαγνωστικό έλεγχο να επεκτείνεται σε όλους τους μαθητές μιας τάξης. Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

Στενό «μαρκάρισμα»

Ταυτόχρονα αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την διεύρυνση της περιμέτρου της έμμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών με τις σχετικές ανακοινώσεις να βρίσκονται προ των πυλών. Αυτό σημαίνει ότι η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα διατηρείται μετά τους 7 μήνες μόνο εάν έχει πραγματοποιηθεί και η ενισχυτική δόση. Ακόμη για το πλέγμα των μέτρων πειθούς των ανεμβολίαστων, φαίνεται κατά πληροφορίες, ότι στο τραπέζι της επιτροπής των επιστημόνων, να βρίσκονται κι άλλες επιλογές, ορισμένες εξ’αυτών μάλιστα άμεσης εφαρμογής.

Καταρχάς η επέκταση του μπλόκου από τις μη ουσιώδεις δραστηριότητες, με την άρση της δυνατότητας για πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων, των καφετεριών και των μπαρ με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Περαιτέρω φαίνεται ότι συζητείται και η αύξηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, από δυο σε τρεις ανά εβδομάδα.