Γ. Δραγασάκης: Χρειάζεται παράλληλο σύστημα τραπεζών, εκτός ΕΚΤ
Την αντίθεση της κυβέρνησης με την πώληση ή αγοραπωλησία δανείων σε ξένα funds επιβεβαίωσε με παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αναγκαία «γιατί το 2016 θα μπει σε λειτουργία η οδηγία που μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων και για να μην δώσουμε περιθώρια για εκβιασμούς και ανάπτυξη δυνάμεων που επιθυμούν το grexit» και σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που δεν θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, διαμορφώνοντας τη δική της στρατηγική και νομοθεσία. «Οι θεσμοί έχουν το δικό τους ρόλο. Η ΤτΕ κάνει κατηγοριοποίηση των δανείων και το ΤΧΣ έχει ρόλο να ελέγχει αν οι στόχοι τηρούνται», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση δεν μπορεί να μην τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή προστασία της πρώτης κατοικίας. «Αρνούμαστε κάθε έννοια πώλησης ή αγοροπωλησίας δανείων, δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνουν νέο κεφάλαια από μετόχους και επενδυτές», είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντώντας στον Δημήτρη Κουτσούμπα που θύμισε παλαιότερες δηλώσεις περί «σκανδαλώδους» δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης, υπογράμμισε πως επιμένει στις δηλώσεις του αυτές, καθώς στο παρελθόν δεν είχε δικαίωμα ψήφου το δημόσιο και δεν ρυθμιζόταν το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Διευκρινίσεις συνεργατών
Συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη επιχείρησαν αργότερα να αποσαφηνίσουν τα λεγόμενα του αναφέροντας ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. «Δεν εννοούσε τίποτα παρά πάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.