ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος τεχνολογίας

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος τεχνολογίας
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει την εικόνα της στο εξωτερικό INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε διεθνή κόμβο ψηφιακής τεχνολογίας εξελίσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Digital Economy Forum 2021 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει την εικόνα της στο εξωτερικό, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι προσελκύει διεθνείς επενδύσεις, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για να γίνουμε μία χώρα παραγωγής καινοτομίας. Μάλιστα, ανέφερε τόσο την περίπτωση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού στο οποίο πρωτοστάτησε η Ελλάδα, αλλά και στη θετική εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για την πορεία της χώρας όσον αφορά στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε μεν ότι στην επίσκεψή του στη Βουλγαρία του εκφράσθηκε ενδιαφέρον για το τι έχει γίνει στην Ελλάδα. «Γιατί μόνο η Εσθονία να εξάγει τεχνογνωσία για την ψηφιακή διακυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πορεία προς την εξέλιξη της Ελλάδας σε διεθνή ψηφιακό κόμβο θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων, ενώ επεσήμανε ότι τα ψηφιακά εργαλεία είναι σημαντικά γιατί αλλάζουν τις αντιλήψεις που υπάρχουν. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον ΣΕΠΕ και τις εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας να διατηρήσουν τον δίαυλο ανοικτής επικοινωνίας που υπάρχει ήδη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τελευταίων ετών έχει συγκεντρώσει θετικό πρόσημο από όλη την κοινωνία, ενώ τόνισε ότι αυτός έγινε εφικτός επειδή υπήρξε εξαρχής σωστός σχεδιασμός όσον αφορά και τη δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις βάσεις δεδομένων του δημοσίου. «Έχουμε πλέον δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο όπου όλα τα υπουργεία θέλουν να συνεργάζονται με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή καινοτομίας και την κινητικότητα που υπάρχει στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Τόνισε ότι «αποτελεί υποχρέωσή μας να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια» προσθέτοντας ότι όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα τόσο πιο εύκολο για τις εταιρείες του κλάδου θα είναι να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Επίσης, επεσήμανε ότι πλέον έχουν αρχίσει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων (brain regain) που βλέπουν και τα επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμη, ανέφερε ότι η πανδημία δημιουργεί ευκαιρίες για τους digital nomads, με τις καλές υποδομές συνδεσιμότητας να αποτελούν απαραίτη προϋπόθεση πέραν της ποιότητας ζωής.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι που πρέπει να αξιοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι πρέπει να συζητήσουμε προγράμματα που να καλύψουν όλη την κοινωνία. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την προτεινόμενη δράση για σεμινάρια αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων για τους στρατεύσιμους νέους.