Πανδημία: Η πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής και ο «πόλεμος» για Κουρουμπλή
Στο νέο γύρο μαραθώνιων διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19, που διεξήχθη στη σκιά της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στον τραπέζι των «27» έναν επιταχυντή των εμβολιασμών, που όπως τόνισε και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά της εξάπλωσης του νέου στελέχους.
Η διπλή πρόταση
Ο πρωθυπουργός πρότεινε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει στους 7 μήνες και όχι στους 9 μήνες, που αποτελεί την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η δεύτερη πρόταση που εισηγήθηκε στους ομολόγους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορούσε στον τρόπο που θα διεξάγονται οι μετακινήσεις κατά την εορταστική περίοδο.
Το πλαίσιο που προτάθηκε είναι οι ταξιδιώτες να μπορούν να περνούν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, όπως θα ισχύσει για την χώρα μας από την ερχόμενη Κυριακή, και να καταστεί μια πανευρωπαϊκή απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάλλαξη Όμικρον έχει αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού αλλά και της εγχώριας ανησυχίας. Ωστόσο από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ακόμη και σε αυτό το φόντο δεν πρόκειται να επέλθει κάποια μεταβολή στο μίγμα των μέτρων που έχουν αποφασιστεί να ισχύσουν για τις γιορτινές ημέρες. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι αυτό το πλαίσιο που αφορά στον τρόπο πρόσβασης στα καταστήματα ή χρήσης των εσωτερικών χώρων τους, αλλά και στους χώρους εργασίας δεν θα αναθεωρηθεί έως τις γιορτές.
Η μελέτη Τσιόδρα
Από την άλλη επικρατεί έντονη δυσφορία για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και την προσπάθεια, όπως την χαρακτηρίζουν, εργαλειοποίησης των δεικτών της αλλά και επιστημονικών μελετών, όπως αυτή των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα.
Από την κυβέρνηση σε κατηγορηματικό ύφος, διαμηνύεται πως ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κάποιος συνεργάτης του, είχαν γνώση αυτής της μελέτης και πως αυτή αποκτήθηκε παρά μόνο όταν αυτή δημοσιοποιήθηκε. Επιστρέφουν ως ανυπόστατη τη μομφή της αντιπολίτευσης, ότι αυτή η μελέτη θάφτηκε.
Σε ότι αφορά στο βασικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης, ότι υπάρχει ένα όριο αντοχής του ΕΣΥ που βρίσκεται στο επίπεδο των 400 διασωληνωμένων, στην κυβέρνηση απαντούν ότι στρατηγική της δεν αλλάζει. Παρότι με βάση τους δείκτες θεωρείται πεπερασμένο, εκείνο που απαντάται είναι ότι από τον περασμένο Απρίλιο, που αποτελεί το ορόσημο της δημοσίευσης της, το ΕΣΥ ενισχύεται καθημερινά με νέες κλίνες στις ΜΕΘ.
«Συνεπώς», όπως καταλήγουν κυβερνητικές πηγές, «δεν απαιτείται καμία μεταβολή στο δόγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, που έχει ως βασικό άξονα την ανοιχτή οικονομία».
Η α λα καρτ στάση
Σε κάθε περίπτωση όμως και με αφορμή την ακραία έκφανση που διέλαβαν οι αντιπολιτευτικές μομφές, εντός της Ολομέλειας της Βουλής, για το θέμα των ΜΕΘ, από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η χυδαία συμπεριφορά Κουρουμπλή δεν συνιστά μεμονωμένη συμπεριφορά.
Είναι, όπως τονίζουν δηκτικά, «η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».
Όπως λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, περίτρανη απόδειξη αυτής της διαπίστωσης αποτελεί, ότι:
«Όταν ο Παύλος Πολάκης, που έχει αναδειχτεί σε alter ego του κ. Τσίπρα, μίλησε για μία ακόμα φορά με ανεπίτρεπτο τρόπο για τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, αλλά έμεινε εκ νέου στο απυρόβλητο».
Κλιμακώνοντας την αντίδρασή τους προσθέτουν ότι τον δρόμο των ύβρεων που ακολουθεί ή καλύπτει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Πέμπτη στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, πηγαίνοντας όμως πολλά επίπεδα παραπέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αποστάσεις από τις ακρότητες του κ. Κουρουμπλή πήραν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στη Βουλή, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης.
Τελικά ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να τον επαναφέρει στην τάξη αλλά ο ίδιος δεν ανακαλούσε, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η ποινή της μομφής με βάση το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε την ομιλία Κουρουμπλή «κηλίδα» και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για τον βουλευτή του και ή να πάρει πίσω αυτά που είπε ή να τον διαγράψει.