ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όμικρον»: Την επιτροπή περιμένει η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα της «επιχείρησης» Χριστούγεννα

«Όμικρον»: Την επιτροπή περιμένει η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα της «επιχείρησης» Χριστούγεννα
Το ενδεχόμενο πάντως για σημειακές παρεμβάσεις στοχευμένου χαρακτήρα παραμένει πάντα ανοιχτό AP Photo / Vitali Timkiv

Η εισροή των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής της Covid-19 στη Γηραιά Ήπειρο, παρά το επίπεδο αυξημένης επιφυλακής, δεν φαίνεται να μεταβάλλει την στρατηγική κυβέρνησης και ειδικών.

Όπως εξηγούσε στο CNN Greece κυβερνητικός αξιωματούχος, παρά την κινητοποίηση τα ευρήματα – προς ώρας- δεν συνιστούν «πηγή ανησυχίας». Ωστόσο η πορεία που διαγράφει η «Όμικρον» βρίσκεται αδιάλειπτα στο ελληνικό, επιστημονικό ραντάρ.

Το «κόκκινο» τηλέφωνο με ΠΟΥ

Η ίδια πηγή ενημέρωσης ανέφερε ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να επιτυγχάνουν την μέγιστη-χρονικά-επικαιροποίηση του αποτυπώματος της μετάλλαξης σε δείκτες όπως η νοσηρότητα και η μεταδοτικότητα. Η επιτροπή μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει ένα χρονικό διάστημα 7 έως και 10 ημερών για να προβεί στην εκτίμηση της αναφορικά με τα νέα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως, να προσθέτει η «Ο» στην τροχιά που βρίσκεται η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση η αρνητική έκπληξη, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που επεφύλασσε η πανδημία, θα τεθεί στο επίκεντρο των καθιερωμένων συσκέψεων που αναμένεται να διαλάβουν πιο εντατικό χαρακτήρα. Άλλωστε η κυβέρνηση τελεί υπό την αναμονή της κρίσης των ειδικών για την αποτελεσματικότητα του πλέγματος των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αναχαίτιση της έξαρσης που καταγράφει αυτό το πανδημικό κύμα.

Η αποτίμηση των μέτρων

Το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη η επιτροπή αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα της, επί της απόδοσης των περιορισμών αλλά και τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη της πανδημίας. Αξιόπιστες πηγές μετέδιδαν προς το CNN Greece ότι τα στοιχεία σύμφωνα με την καταγραφή των ειδικών κατατείνουν σε «μια σταθεροποίηση της καμπύλης παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη στην παρούσα συγκυρία θεωρείται θετική η αντοχή που παρουσιάζει η Αττική, σε μια στιγμή κατά την οποία η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο επίπεδο».

Επιπλέον και παρά την προσθήκη των διαθέσιμων κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, είναι μειωμένες οι εφεδρείες που έχει στη διάθεσή του το Σύστημα Υγείας για περιστατικά κορωνοϊού.

Η επιχείρηση «Χριστούγεννα»

Κι αυτό γιατί σε σχέση με το τρίτο κύμα έχουν αυξηθεί οι ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετηθούν οι νοσηλείες των non-Covid ασθενών. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι παρά την πίεση δεν υπάρχει στις επιλογές που ενδέχεται να κάνει μια καραντίνα.

Προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία» η οποία κινείται με ταχύτητες Μαρτίου Απριλίου όπως λένε από την κυβέρνηση, καταγράφοντας έναν ρυθμό που κινείται στην περιοχή των 90.000 εμβολιασμών ημερησίως . Έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, 7.020.707 πολίτες είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει 6.581.445 άτομα. Επιπλέον την αναμνηστική δόση έχουν κάνει 1.248.984 πολίτες.

Το ενδεχόμενο πάντως για σημειακές παρεμβάσεις στοχευμένου χαρακτήρα παραμένει πάντα ανοιχτό: «Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ.Οικονόμου, διαμήνυσε για ακόμη μια φορά πως: «Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης».